Затлъстяване

Като вид заболяване, затлъстяването е патологично състояние на тялото, което се изразява в свръхнатрупване на телесна мазнина. Обикновено, при наличието на затлъстяване, мазнинната маса е натрупана до степен, която може да окаже негативен ефект върху общото здравословно състояние на индивида.

Затлъстяването е сред водещите предотвратими причини за смърт и е един от най-сериозните здравни проблеми, в днешно време. В България, oколо 25% от населението страда от затлъстяване, а около 60% е с наднормено тегло.

Най-често, затлъстяването настъпва вследствие на нарушен баланс между енергоприема и енергоразхода. Тоест, колкото по-голям е приемът и по-малък е разходът на калории, толкова по-голям е рискът от развитие на затлъстяване. Честото преяждане и липсата на физическа активност, са сред основните фактори за развитие на затлъстяване.

Как да определим затлъстяването?

Двата основни метода (в домашни условия) за определяне на затлъстяването са индексът на телесната маса и обиколката на талията.

Индекс на телесната маса

Затлъстяването може да бъде определено с помощта на индекса на телесната маса (ИТМ). Индексът на телесната маса комбинира теглото на даден човек с неговия ръст, за да ни даде по-ясна представа за състоянието на теглото на този човек. Мерната единица за ИТМ е кг/м2.

Индекс на телесна маса под 18.5 кг/м2 означава поднормено тегло, този между 18.5 – 24.9 кг/м2 индикира нормално тегло, а ИТМ между 25 – 29.9 кг/м2 сигнализира за наднормено тегло.

За затлъстяване говорим тогава, когато индексът на телесна маса надхвърли 30 кг/м2. ИТМ между 30 – 34.9 кг/м2 индикира затлъстяване 1-ва степен, този между 35 – 39.9 кг/м2 означава затлъстяване 2-ра степен, а индекс на телесна маса над 40 кг/м2 сигнализира за затлъстяване 3-та степен – най-тежката форма на затлъстяване.

Формула за ИТМ

ИТМ = КГ/М2

 

Където:

ИТМ – индекс на телесната маса

КГ – теглото в килограми

М2 – височината в метри на квадрат

Обиколка на талията

Обиколката на талията е другият метод, с който можем да определим състоянието на нашето тегло и в частност, наличието на затлъстяването. Този метод, обаче, се използва най-вече за определяне на степента на висцерално (абдоминално) затлъстяване. Тоест, затлъстяването в областта на талията и коремните органи, което може да бъде по-опасно за здравето, в сравнение с периферното затлъстяване (крайниците).

Подобно на методът с индекса на телесна маса, методът с обиколката на талията може да бъде изпълнен изцяло в домашни условия. За целта Ви е необходим единствено гъвкав сантиметър.

Кои са основните рискови фактори за развитие на затлъстяване?

Сред основните рискови фактори, за развитие на затлъстяване, се нареждат свръхприемът на храна, липсата на движение и физически упражнения, хормоналният дисбаланс, както и някои други фактори, като генетичната наследственост и наличието на психиатрични заболявания.

 

Прекомерният прием на храна

Липсата на физическа активност

Позитивен калориен баланс

Ендокринни заболявания

Генетичното предразположение

Странични ефекти от някои медикаменти

Психиатрични заболявания

Какви са здравословните рискове, свързани със затлъстяването?

Макар че затлъстяването, само по себе си, е болест, то може да бъде разглеждано и като рисков фактор за развитието на по-сериозни заболявания. Хората, страдащи от затлъстяване, имат по-висок риск от развитие сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза и рак.

 

Високо кръвно налягане

Висок холестерол

Високи нива на триглицеридите в кръвта

Инсулинова резистентност

Метаболитен синдром

Диабет тип 2

Сърдечен инфаркт

Мозъчен инсулт

Ракови заболявания

Ставни проблеми

Остеопороза

Камъни в жлъчката

Затруднено дишане

Сънна апнея 

Финални думи

Затлъстяването е вид патологично състояние на тялото, което се характеризира с анормално високо натрупване на периферни и висцерални мазнини. Това, от своя страна, води до повишен риск от развитие на редица хронични заболявания, като, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, ракови заболявания и остеопороза.

За да се предпазите от развитието на затлъстяване и да поддържате здравословно тегло е необходимо да бъдете физически активни, да се храните здравословно, да намалите приема на алкохол, да избягвате излишния стрес и да се наспивате пълноценно. 

За здравословно хранене, базирайте седмичното си меню на плодове, зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести храни, пробиотични храни, семена и ядки. Намалете приема на храни от животински произход, като мляко, яйца и месо. Избягвайте консумацията на пържени храни, преработени меса, захарни изделия, сладкарски изделия, солени изделия, бели тестени изделия и газирани напитки.

За финал ще си позволим да цитираме Джон Райън – директор в Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ на Европейската комисия, който казва: – “Най-лесният избор е здравословният”.

10 съвета как да се предпазим от развитието на затлъстяване

Ако желаете да поддържате здравословно тегло и да се предпазите от развитието на затлъстяване, не прекалявайте с приема на храна, бъдете физически активни, увеличете консумацията на фибри, белтъчини и вода, намалете приема на мазнини и висококалорични храни и се наспивайте пълноценно.

Ето и тяхно по-подробно описание: