Методи, начини, процедури

За пръв път научно изследване демонстрира с точни данни как промени в ежедневието, като консумация на повече пресни плодове и зеленчуци, упражнения и йога, забавят стареенето на клетъчно ниво. Поддържането на диета, съставена предимно от необработени храни, в комбинация с умерена физическа активност и борба със стреса, са единствените промени в живота на 35 мъже за период от пет години, които се предприемат за целта на проучване. Изследванията им след този петгодишен режим са неочаквани:

участъци от ДНК, пряко свързани с клетъчното стареене – теломери, нарастнали значително.   Това е първото по рода си изследване, акцентиращо върху влиянието на ежедневието върху дължината на теломерите.   Ръководителят на екипа, Дан Орниш, става популярен и с друго свое изследване, чрез което постига успехи не само в третирането, но и в лечението на сърдечни заболявания, чрез промяна на денонощния режим и храненето за пет последователни години.   Според Орниш, погрешното схващане, че истинската и ефективна медицина може да бъде само под формата на таблетки, лазери или нови технологии, трябва да бъде преборено.     По двата проекта е работила и Елизабет Блекбърн, която получи Нобелова награда в областта на медицината за своята работа над „ензима на безсмъртието” – теломераза. Именно този ензим предпазва теломерите от скъсяване. Колкото по-бързо се скъсяват теломерите, толкова по-бързо клетките напредват към апоптоза - програмираната клетъчна смърт.    Изследването включва 35 мъже с нискорисков доброкачествен рак на простатата. Между 2003 и 2007 г. някои участващи са били подложени на резки промени в начина на живот като са били стриктно следени за спазване на новия режим. Част от тях не е трябвало да променят навиците си и са останали контролна група за експеримента.   Новата им диета не е била стриктно вегетарианска, но е включвала предимно пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци с акцент върху бобовите растения и минимално количество рафинирани въглехидрати.   Освен диетата режимът е включвал задължителни 30 минутни разходки, 6 дни в седмицата; 60 минути ежедневен стрес-контрол, предимно под формата на йога и медитация; и 60 минути групова терапия седмично.     Резултатите след 5 години придържане към този режим показват, че теломерите при контролната група са се скъсили според очакваното им стареене. Предположенията на учените за дължината на теломерите при активната група са били те да бъдат по-дълги. Резултатите обаче надминават очакванията – изследователите отбелязват значително запазване на дължината им, тоест те били много по-дълги.    Според науката, колкото по-къси са теломерите, толкова по-бързо клетките стареят и отмират, но обратното също е вярно – по-дългите теломери обуславят клетъчното дълголетие и здраве. За петте години на изследването активните участници не са показали признаци на нормалното теломерно скъсяване - теломерите им били по-удължени, отколкото преди 5 години. Според тези неочаквани резултати, учените считат за възможно не само забавяне на стареенето, но дори и подмладяване чрез спазване на подходящ хранителен и двигателен режим.

 

Алкохол


Изследователите са установили, че пиенето вреди значително на онези части от клетката, които са свързани с преждевременното стареене, ускоряване на процеса на апоптоза (естествената смърт на клетката), както и риска от онкологични заволявания.
Резултатите от проучванията показали, че алкохола причинява трайни увреждания и възпаление на теломерите - Теломерите са крайните участъци от хромозомите, които не носят наследствена информация, но защитава генетичния материал от увреждане.
При нормалното делене на клетките, теломерите непрекъснато се съкращават. В резултат на това, се уврежда част от генетичния материал на клетката и се стига до естественото и остаряване. Учените сравняват скъсяването на теломерите с копията, които прави една ксерокс машина. Колкото повече копия се правят, толкова повече се влошава качеството им.
Според авторите на изследването алкохол ускорява този процес, при който дължината на теломерите се скъсяват, натрупват се клетъчни увреждания и в крайна сметка клетката остарява и умира.
При различните типове клетки, както и при различните хора, дължината на теломерите е различна, и поради тази причина едни клетки остаряват по-рано от други. Учените смятат, че при хора с по-кратки теломери, които редовно консумират алкохол, риска от преждевременно увреждане на клетките и развитие на онкологичнти заболявания е значително по-голям.
Ръководителят на изследването - Andrea Baccarelli, от Университета в Милано, Италия, заявява: "Хората, които редовно консумират алкохол, изглеждат значително по-стари отколкото са в действителност. Кожата, косата и зъбите им са в тежко състояние. И това е само на пръв поглед. Оказва се, че целия им организъм, органите и системите им са остарели. Всичко това се дължи на факта, че алкохола предизвиква увреждане и апоптоза на клетъчно ниво.“
Учените провели изследване, обхващащо 250 доброволци, някои от които пиели редовно, други посягали рядко към чашката, а трети изобщо не пиели. Всички участници в изследването били разделени на групи в зависимост от възрастта си, начина на хранене, стреса и въздействията на околната среда, които биха могли да окажат влияние върху дължината не теломерите.
Получените резултати показали, че дължината на теломерите била значително по-малка (между 2 и 3 пъти) при доброволците, които консумирали редовно алкохол, в сравнение с участниците от същата група, които не пиели.
Резултатите от проучването са представени на годишната конференция на Американската асоциация за ракови изследвания.

  
гледай още »