Изследователите са установили, че пиенето вреди значително на онези части от клетката, които са свързани с преждевременното стареене, ускоряване на процеса на апоптоза (естествената смърт на клетката), както и риска от онкологични заволявания.
Резултатите от проучванията показали, че алкохола причинява трайни увреждания и възпаление на теломерите - Теломерите са крайните участъци от хромозомите, които не носят наследствена информация, но защитава генетичния материал от увреждане.
При нормалното делене на клетките, теломерите непрекъснато се съкращават. В резултат на това, се уврежда част от генетичния материал на клетката и се стига до естественото и остаряване. Учените сравняват скъсяването на теломерите с копията, които прави една ксерокс машина. Колкото повече копия се правят, толкова повече се влошава качеството им.
Според авторите на изследването алкохол ускорява този процес, при който дължината на теломерите се скъсяват, натрупват се клетъчни увреждания и в крайна сметка клетката остарява и умира.
При различните типове клетки, както и при различните хора, дължината на теломерите е различна, и поради тази причина едни клетки остаряват по-рано от други. Учените смятат, че при хора с по-кратки теломери, които редовно консумират алкохол, риска от преждевременно увреждане на клетките и развитие на онкологичнти заболявания е значително по-голям.
Ръководителят на изследването - Andrea Baccarelli, от Университета в Милано, Италия, заявява: "Хората, които редовно консумират алкохол, изглеждат значително по-стари отколкото са в действителност. Кожата, косата и зъбите им са в тежко състояние. И това е само на пръв поглед. Оказва се, че целия им организъм, органите и системите им са остарели. Всичко това се дължи на факта, че алкохола предизвиква увреждане и апоптоза на клетъчно ниво.“
Учените провели изследване, обхващащо 250 доброволци, някои от които пиели редовно, други посягали рядко към чашката, а трети изобщо не пиели. Всички участници в изследването били разделени на групи в зависимост от възрастта си, начина на хранене, стреса и въздействията на околната среда, които биха могли да окажат влияние върху дължината не теломерите.
Получените резултати показали, че дължината на теломерите била значително по-малка (между 2 и 3 пъти) при доброволците, които консумирали редовно алкохол, в сравнение с участниците от същата група, които не пиели.
Резултатите от проучването са представени на годишната конференция на Американската асоциация за ракови изследвания.