Защо остаряваме?

От началото до края на живота, тялото ни не спира да се променя. Когато хипофизната жлеза функционира нормално, човешкият хормон на растежа допринася за всички процеси.
Още с раждането ние започваме да

развиваме мускулите и нервната система. Едно от първите неща, които се учим като бебета е да фокусираме очите си. На 2-годишна възраст вече започва да се „оформя“ и речта.
След прохождането стартира развитието на по-прецизен контрол на мускулите и моторните ни умения. Пубертетът е периодът, който води до бърз растеж и хормонални промени в тялото. С „встъпването“ в по-зряла възраст, растежът ни спира – достигаме до физическа зрялост. Тялото ни притежава човешкия хормон на растежа, благодарение на повечето от тези промени.
С навършването на 30 години нивата на хормона започват да намаляват, метаболизмът се забавя, което води и до "настъпването" на средната възраст. В периода между 40 и 65 години се наблюдава намаляване на мускулната сила, заедно със зрението и слуха.
Към края на 50-те и началото на 60-те години може да се наблюдават и нарушения в когнитивните способности.Когато достигнем до края на 60-те, нивата на човешкия хормон на растежа намаляват до 1/5 от първоначалната си степен. Кожата започва да става по-малко еластична, а ставите и костите ни – по-крехки. Тялото вече не може да се предпазва от „атаките“ на различните заболявания.
Поддръжниците на теорията за младост и здраве, благодарение на човешкия хормон на растежа, твърдят, че той може да обърне процеса на стареене.
Според тях повишаване на неговите нива в тялото помага както за загуба на излишни килограми, така и за възстановяването на увреждания на сърцето и редица други ползи.