Учени вярват, че са открили „извора на младостта“ при хората. Това е хормон, който помага за загубата на килограми, намалява появата на бръчки, както и нивата на кръвното налягане. Хормонът спомага за натрупването на мускулна маса, увеличава притока на енергия и спира процеса на стареене.


Звучи невероятно, но хормонът се създава в телата ни по напълно естествен начин и е познат като „човешки хормон на растежа“. Той се произвежда от хипофизната жлеза. Размерът му е колкото грахово зърно и се намира в мозъка.
Хипофизната жлеза произвежда различни хормони, като всеки от тях засяга определена част от тялото. Човешкият хормон на растежа е насочен най-вече към мускулите и костите. Синтезът му е най-интензивен по време на юношеството.
Така например, ако в организма на едно дете се произвеждат малки количества от хормона, то може да остане с малък ръст. И в двата случая може да се стигне до медицински проблеми. Дори и след като тялото ни спре да расте, телата ни произвеждат човешкия хормон на растежа, тъй като той играе важна роля и в обмяната на веществата. Ние го генерираме, докато спим – ето защо осигуряването на необходимото време за сън е толкова важно за здравето.
Синтезът на хормона започва да намалява с навършването на 30-годишна възраст.
Човешкият хормон на растежа ни дава младост, жизненост и сила. Без него, ние започваме да остаряваме – неизбежен процес, който обаче много от нас не са склонни да приемат.