Недостатъци при използването на климатик

Недостатъци при използването на климатик

 

За някои хора недостатък може да бъде движението на въздуха, затова е важно въздушната струя от вътрешното тяло да не попада директно върху обитателите на помещението. Затова  мястото на вътрешното тяло трябва да бъде съобразено.

Понякога климатикът не покрива напълно нуждите от отопление, в случаите когато дълго време се задържат минусови температури или когато климатикът не е изчислен правилно за съответната площ и тогава може да се наложи  допълнително затопляне  на стаята.

Използването на климатици за отопление е много ефективно за дълъг период от време, например през цялата зима. Когато дълго време се задържат температури на външния въздух под нулата,климатикът не трябва да се изключва ,когато няма никой в помещението- например нощта, ако не се обитава. Постоянната работа в тези дни ще позволи той да отопли цялостно, да акумулира енергия в стените, пода и тавана и когато наистина стане студено жилището ще остане топло до затопляне на външната температура, а също и ще се предпази от обледяване на външното тяло, което може да доведе до повреда.

Има и други недостатъци при някои климатици, а именно:

Прекомерно голям шум и вибрации от външното или вътрешното тяло, големи разходи за отопление или охлаждане, загрозяване на фасадата на сградата,  бързо зацапване на телата и топлообменниците, образуване на лед по външното тяло. Всички те могат да се избегнат ,ако предварително е подбрана добра марка, подходящ модел климатик и инсталиране, профилактика и поддръжка от опитни специалисти