Техника за лимфен дренаж на крака, бедра, корем

Масажът на краката е проста и ефективна превенция на разширените вени. Ранните симптоми на това заболяване са подуване, тежест в краката и появата на така наречените звезди на кожата. Лимфен дренажен масаж на краката ще ви помогне да възстановите изтичането на течност и да подобрите кръвообращението.

За масаж на долните крайници трябва да седите на един стол и да сложите разширен крак върху тавана, не по-високо от нивото на таза. Тази ситуация ще осигури по-добро кръвообращение през съдовете. Движението на кръвта през съдовете е изключително трудно и само благодарение на клапаните циркулацията на кръвта е толкова циклична.

Необходимо е да започнете масажа от горната част на крака (от коляното до бедрото), като постепенно се придвижвате до долната част (от глезена до коляното), което ще улесни изтичането на кръв от долната част. Седнете назад, отпуснете крака си и нанесете масло или крем с меки кръгови движения. Важен етап от масажа са затоплящите движения, с помощта на които ще "събудите" каналите на лимфния поток. Бавно разтривайте дланта на ръката си над бедрото си, като постепенно увеличавате силата на притискане. След загряване, изпълнете кръпка с различна степен на сила, това стимулира кръвообращението. Това е последвано от интензивно потушаване на краката в посока отдолу нагоре, и накрая, притискане на телетата с ръцете ни, с лек натиск правят движения нагоре. Сесия за всеки крак трябва да бъде от пет до седем минути.

Ако краката и ръцете често замръзват, тогава се нуждаете от масаж на краката и ръцете, който се състои в триене с нарастващ натиск в посоката от пръстите към глезена, а в случай на масаж на ръцете - към китката. Използва се и техниката на натискане с подложки за пръсти, които се правят бавно, движещи се нагоре с малки "малки стъпала".

Лимфен дренажен масаж на ръцете не се различава от масажа на краката и се извършва в следните области: от лакът на ръката и от китката до лакътя. Преди процедурата, приложете необходимия инструмент върху кожата и го загрейте с масажни движения. След това изпълнете паузи с различна сила и на последния етап, като закопчате китката с четката на другата ръка, бавно се движете нагоре с постепенно увеличаване на натискащата сила. Всички движения трябва да се извършват в посока от ръцете към лактите и от лактите до предмишниците.

По същия начин масажирайте корема. Преди процедурата прилагайте антицелулитен крем на желаната област и с третиращо движение в кръг направете предварителен масаж. Това е последвано от пляскане и леко натиск в кръг.