Захар

Захар, или какво ни причинява захарта.

За захарта и нас.

За захарта и кожата. 

Доста от опасностите на диетата с високо съдържание на захар са добре познати - от причиняването на кариеси до добавянето на излишни килограми, но малко известно е как захарта може сериозно да навреди на вашето лице. Захарно лице", може да възникне, когато хората имат високо наличие на захар в диетата си, а резултата е акне, торбички под очите и бледа кожа. 

Доказано е, че захарта може да е много по-вредна, отколкото осъзнаваме. От Британската асоциация на дерматолозите, казаха за Independent: "Всички сладки храни имат висок гликемичен индекс, което води до бързо натрупване на захар в тялото и драматични колебания в нивата на хормона инсулин. Това с течение на времето това може да доведе до инсулинова резистентност и диабет, който може да ускори процеса на стареене. "

В организма, захарта уврежда колагенните влакна, което води до загрубяване на кожата и удебелявания, а консумацията на сладки храни може пряко да повлияе на стареенето на кожата, казват още експертите. Захарта е дехидратиращо средство, което ускорява производството на мазнини в кожата, а от своя страна това води до появата на акне, но всичко това обаче не е причина да изключите захарта напълно от диетата си.Съвета е да се храните балансирано, като спазвате препоръката на Световната здравна организация за дневна дажба от 30 гр захар. Zahar