Светлината във фотографията

Светлината като изразно средство във фотографията

Без светлина, фотографията изобщо нямаше да съществува, тъй като дори думата "фотография" означава "рисувам със светлина". Светлината е част от лъчистата енергия, която се възприема от човешкото око. 

Източниците на светлина са първични и вторични. Първичните "произвеждат" светлина, а вторичните я отразяват. Най-важният първичен източник на светлина и слънцето. Вторичните източници, отразяващи светлината са много - вода, пясък, небе, листа, трева и т.н. А освен естествените източници на светлина, съществуват и изкуствени такива. Това са електрическите крушки, луминисцентните лампи, фотосветкавиците и други. 


Определяне на експозицията

Определяне на експозицията

Основен технически момент във фотографията е правилното определяне на експозицията, защотото дори и да имаме перфектна композиция и гениална идея, ако не се определи прецизно количеството светлина, което попада върху фотолентата, ще се провали всичко.

  
гледай още »
Възпроизвеждане на тоновете

Възпроизвеждане на тоновете

Яркостите на фотографирания обект се разделят зрително на десет зони или степени:

  
гледай още »


Избрани сайтове светлина

Нови интернет страници светлина

 • Гледай в интернет! Пътят на слънцето

 • Най-актуални страници светлина

 • Истанбул между Европа и Ориента (от София и Пловдив) - 3 нощувки гледай още » ...

 • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 3 нощувки гледай още » ...

 • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 2 нощувки с нощен преход гледай още » ...

 • Стилен плафон в модел по избор

  Искате да освежите интериора? Какъв по-бърз и ефективен начин от смяната на осветлението! Еlbulgaria ще ви помогне със стилно и изгодно предложение!• Плафон 1392/50 CF - за 42.91лв, вместо за 61.30лв; • Плафон 1392/50 WH - за 42.91лв, вместо за 61.30лв.Може да разгледате моделите в "Галерия".Повече за моделите:Искате да освежите интериора? Какъв по-бърз и ефективен начин от смяната на осветлението! Еlbulgaria ще ви помогне със стилно и изгодно предложение!• Плафон 1392/50 CF - за 42.91лв, вместо за 61.30лв; • Плафон 1392/50 WH - за 42.91лв, вместо за 61.30лв.Може да разгледате моделите в "Галерия".Повече за моделите:

  Полилей модел "Колело"

  Внесете повече светлина, стил и уют у дома, с предложението на R& S Light - гарантирано качество на супер цена!Полилей "Колело" - за 22.40лв, вместо за 32лв.Характеристики на продукта:Внесете повече светлина, стил и уют у дома, с предложението на R& S Light - гарантирано качество на супер цена!Полилей "Колело" - за 22.40лв, вместо за 32лв.Характеристики на продукта: