Светлината във фотографията

Светлината като изразно средство във фотографията

Без светлина, фотографията изобщо нямаше да съществува, тъй като дори думата "фотография" означава "рисувам със светлина". Светлината е част от лъчистата енергия, която се възприема от човешкото око. 

Източниците на светлина са първични и вторични. Първичните "произвеждат" светлина, а вторичните я отразяват. Най-важният първичен източник на светлина и слънцето. Вторичните източници, отразяващи светлината са много - вода, пясък, небе, листа, трева и т.н. А освен естествените източници на светлина, съществуват и изкуствени такива. Това са електрическите крушки, луминисцентните лампи, фотосветкавиците и други. 


Определяне на експозицията

Определяне на експозицията

Основен технически момент във фотографията е правилното определяне на експозицията, защотото дори и да имаме перфектна композиция и гениална идея, ако не се определи прецизно количеството светлина, което попада върху фотолентата, ще се провали всичко.

  
гледай още »
Възпроизвеждане на тоновете

Възпроизвеждане на тоновете

Яркостите на фотографирания обект се разделят зрително на десет зони или степени:

  
гледай още »


Избрани сайтове светлина

Най-актуални страници светлина

 • Истанбул между Европа и Ориента (от София и Пловдив) - 3 нощувки гледай още » ...

 • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 3 нощувки гледай още » ...

 • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 2 нощувки с нощен преход гледай още » ...

 • Настолен лампион в цвят по избор

  R& S Light имат страхотно предложение за цветен акцент у дома! Изберете осветително тяло в предпочитания цвят и се радвайте на повече уют и стил!Настолен лампион в цвят по избор - за 18лв.Може да избирате от следните цветове: сив, оранжев, бял, кафяв, зелен.Повече за продукта:R& S Light имат страхотно предложение за цветен акцент у дома! Изберете осветително тяло в предпочитания цвят и се радвайте на повече уют и стил!Настолен лампион в цвят по избор - за 18лв.Може да избирате от следните цветове: сив, оранжев, бял, кафяв, зелен.Повече за продукта:

  Елегантен полилей

  Внесете повече светлина, стил и уют у дома, с предложението на R& S Light - гарантирано качество на супер цена!Полилей - за 10.05лв, вместо за 15лв.Характеристики на продукта:Внесете повече светлина, стил и уют у дома, с предложението на R& S Light - гарантирано качество на супер цена!Полилей - за 10.05лв, вместо за 15лв.Характеристики на продукта:

  LED осветителен панел за вграждане, модел по избор

  Внесете повече светлина, стил и уют у дома, с предложението на R& S Light - гарантирано качество на супер цена!LED осветителен панел за вграждане:• Модел 307007 - за 10.80лв; • Модел 307015 - за 10.80лв.Характеристики на продуктите:Внесете повече светлина, стил и уют у дома, с предложението на R& S Light - гарантирано качество на супер цена!LED осветителен панел за вграждане:• Модел 307007 - за 10.80лв; • Модел 307015 - за 10.80лв.Характеристики на продуктите: