Определяне на експозицията

Определяне на експозицията

Основен технически момент във фотографията е правилното определяне на експозицията, защотото дори и да имаме перфектна композиция и гениална идея, ако не се определи прецизно количеството светлина, което попада върху фотолентата, ще се провали всичко.

Начини за определяне на експозицията:
 1. Измерването на яркостта на сюжета, като експонометърът се насочва към снимания обект.
 2. Определяне осветеността на обекта - експонометърът с поставен дифузьор се насочва от обекта в посока на фотокамерата и възприема интензивността на падащата върху снимания сюжет светлина.

При избора на експозицията е важно да се получи вярно възпроизвеждане на сюжетно важния (определящия) тон. Ако фотоматериалът притежава достатъчна фотографска широта, то всички тоналности ще бъдат възпроизведени вярно. Експонометричното замерване се основава на предположението, че сюжетно важния тон е средно сивият, отразяващ 18% от падащата светлина. Затова замерванията се правят по стандартна сива карта или по обратната страна на дланта .
Избрани сайтове светлина

Най-актуални страници светлина

 • Почетоха Архангеловден във Върбешница

 • Нова Година в Истанбул - Между Европа и Ориента (от Плевен, Велико Търново, Габрово) гледай още » ...

 • От какво ни подпухват очите? Причини за подпухнали очи

 • Стилен полилей по избор

  Искате да освежите интериора? Какъв по-бърз и ефективен начин от смяната на осветлението! Еlbulgaria ще ви помогне със стилно и изгодно предложение!• Полилей 1272/2 - за 26.45лв, вместо за 37.78лв; • Полилей 1272/3 - за 37.33лв, вместо за 53.33лв.Може да разгледате моделите в "Галерия".Повече за полилеите:Искате да освежите интериора? Какъв по-бърз и ефективен начин от смяната на осветлението! Еlbulgaria ще ви помогне със стилно и изгодно предложение!• Полилей 1272/2 - за 26.45лв, вместо за 37.78лв; • Полилей 1272/3 - за 37.33лв, вместо за 53.33лв.Може да разгледате моделите в "Галерия".Повече за полилеите:

  Настолна LED лампа

  Внесете повече светлина и стил в дома или офиса си с новото предложение на Еlbulgaria! Удобството и комфортът са гарантирани!Настолна LED лампа - за 22.38лв, вместо за 31.97лв.Характеристики на продукта:Внесете повече светлина и стил в дома или офиса си с новото предложение на Еlbulgaria! Удобството и комфортът са гарантирани!Настолна LED лампа - за 22.38лв, вместо за 31.97лв.Характеристики на продукта: