Определяне на експозицията

Определяне на експозицията

Основен технически момент във фотографията е правилното определяне на експозицията, защотото дори и да имаме перфектна композиция и гениална идея, ако не се определи прецизно количеството светлина, което попада върху фотолентата, ще се провали всичко.

Начини за определяне на експозицията:
  1. Измерването на яркостта на сюжета, като експонометърът се насочва към снимания обект.
  2. Определяне осветеността на обекта - експонометърът с поставен дифузьор се насочва от обекта в посока на фотокамерата и възприема интензивността на падащата върху снимания сюжет светлина.

При избора на експозицията е важно да се получи вярно възпроизвеждане на сюжетно важния (определящия) тон. Ако фотоматериалът притежава достатъчна фотографска широта, то всички тоналности ще бъдат възпроизведени вярно. Експонометричното замерване се основава на предположението, че сюжетно важния тон е средно сивият, отразяващ 18% от падащата светлина. Затова замерванията се правят по стандартна сива карта или по обратната страна на дланта .
Избрани сайтове светлина

Стилен полилей с кристални елемети

Направи дома си още по-уютен и внеси стилен акцент в интериора! R& S Light имат страхотно предложение, което не е за изпускане!Полилей с кристални елемети - за 288лв.Характеристики на продукта:Направи дома си още по-уютен и внеси стилен акцент в интериора! R& S Light имат страхотно предложение, което не е за изпускане!Полилей с кристални елемети - за 288лв.Характеристики на продукта:

Елегантен полилей

Внесете повече светлина, стил и уют у дома, с предложението на R& S Light - гарантирано качество на супер цена!Полилей - за 10.05лв, вместо за 15лв.Характеристики на продукта:Внесете повече светлина, стил и уют у дома, с предложението на R& S Light - гарантирано качество на супер цена!Полилей - за 10.05лв, вместо за 15лв.Характеристики на продукта:

Стилен полилей по избор

Искате да освежите интериора? Какъв по-бърз и ефективен начин от смяната на осветлението! Еlbulgaria ще ви помогне със стилно и изгодно предложение!• Полилей 1129/3 CH - за 31.42лв, вместо за 44.89лв; • Полилей 1129/3 GD - за 31.42лв, вместо за 44.89лв.Може да разгледате моделите в "Галерия".Повече за полилеите:Искате да освежите интериора? Какъв по-бърз и ефективен начин от смяната на осветлението! Еlbulgaria ще ви помогне със стилно и изгодно предложение!• Полилей 1129/3 CH - за 31.42лв, вместо за 44.89лв; • Полилей 1129/3 GD - за 31.42лв, вместо за 44.89лв.Може да разгледате моделите в "Галерия".Повече за полилеите:

Електрическа мелничка за сол и пипер Zephyr ZP 1227 B, LED светлина

Елегантната електрическа мелничка от ZEPHYR е тук, за да улесни домакинята и да направи храната ви още по-вкусна!Електрическа мелничка за сол и пипер ZEPHYR ZP 1227 B, LED светлина, цвят сребрист - за 11.99лв.• Мелничката работи с 4xAA батерии (не са включени в комплекта); • Гаранция - 24 месеца.Описание:Елегантната електрическа мелничка от ZEPHYR е тук, за да улесни домакинята и да направи храната ви още по-вкусна!Електрическа мелничка за сол и пипер ZEPHYR ZP 1227 B, LED светлина, цвят сребрист - за 11.99лв.• Мелничката работи с 4xAA батерии (не са включени в комплекта); • Гаранция - 24 месеца.Описание: