При високо кръвно

Какво да избягваме при високо кръвно?

Хората, които страдат от хипертония, знаят, че освен да приемат до живот съответните медикаменти, трябва да се съобразяват с някои ограничения, които спомагат за поддържането на кръвното в разумни граници.

Хипертонията е широко разпространена болест. Тя се открива чрез измерването на кръвното налягане.

- Не се залавяйте за много неща едновременно и никога не бързайте, не се ядосвайте, не викайте, старайте се да не нервничите.

- Избягвайте колкото е възможно т.нар. лоши продукти, способстващи за склероза на кръвоносните съдове. Става дума за алкохол, животинска мазнина, захар, маргарин, мазни млечни продукти, тъмно месо, черен дроб, месни бульони.

- Основната ви храна трябва да се състои от зеленчуци и плодове, но без моркови и картофи, пълнозърнест хляб, грах, соя, ядки, ориз, бяло месо от дивеч, обезмаслени млечни продукти, пресни сокове.

 

- Храненето трябва да е редовно, на малки порции – закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря – поне 2-3 часа преди лягане.

 

- Откажете се от белия хляб, солта, бонбоните, вафлите и останалите сладки неща.

- Не консумирайте бира, ракия, водка, коняк, кафе и силен черен чай.

- Не четете много, особено вечер до късно или в градския транспорт, не гледайте преди сънекшъни или филми на ужасите.

- Лягайте си не по-късно от 22 часа, задължително в добре проветрена стая. Разходката на чист въздух преди сън и топлата вана или душ помагат за добрия сън.

- След сън изпивайте чаша вода за промиване на бъбреците, направете кратка гимнастика и си вземете контрастен душ.

- Постарайте се да си намерите ако не работа, то поне занимание за свободното време, свързано с повече движение. Всеки ден изминавайте пеша не по-малко от 5-7 километра. Вървете бързо, докато се изпотите леко.

- Опитайте се да проявявате търпение и положително отношение към живота, дори когато ситуациите предполагат обратното.

Канализация на баня


Канализация на баня или  Как се прави канализация на баня???

 
 Окачени тавани за баня? Вижте неограничените възможности на опънатите и окачени тавани да внесат красота и уют във Вашия дом! От Clipso! Професионално изваяни тавани за баня, и не само! гледай още » тавани за баня www.clipso.bg  

 
гледай още »