Родителство и образование

Родителството и образованието

Простият родител ли е най-големият враг на бългрското образование?

Най-често обществото, училището и семейството ни отдалечават от истинските ценности. На детето се казва: „не падай на колене, не си пречупвай гордостта, грозно е да се показваш уязвим“, а най-естествено е, когато си слаб да помолиш за помощ. Или – „не бъди агресивен“ – а как тогава детето да отстоява територията си?

Днес с помощта на специалисти-психолози ще разберем, как трябва да подхождат родителите към децата, за да ги предпазят от нездраво агресивно поведение. Каква е разликата между добрата и лошата агресия?

Добрата агресия никога не е грозна, а е топла категоричност и спокойна сила. И ако се направи анкета на улицата „ценност ли е смирението“ – много хора ще кажат „не“, защото ще го разберат като унижение. Когато липсва този тип култура, започват болестите. В училище ни преподават какво ли не, а има доста по-ценни знания за живота, за които никой не ни говори. Незнанието на тези важни неща прави битието ни трудно, болезнено и с повтарящи се грешки и болести. Информирани сме за какво ли не, но всъщност не знаем нищо за себе си.

Каква и коя е вярната крачка?