Храни за и при отслабване

Каква е общото между видовете храни и отслабването и защо е толкова важно правилното им съчетаване?

Тези от нас, които сме опитвали една или друга диета за отслабване сме изпадали в ситуация, при която въпреки всички си усилия и стриктно следване на някакви правила на хранене не успяваме да свалим и килограм. Задавали сме си въпроса какво правим грешно, след като сме намалили хляба, премахнали сме сладкишите, алкохола и солта, но кантара упорито отказва да ни зарадва.

Ако това се е случвало и на вас и търсите причините за неуспешното отслабване, тогава ще ви кажем, че неуспехът ви най-вероятно се дължи на неправилното съчетание на видовете храни, които консумирате по време на диетата.

Каква е общото между видовете храни и отслабването?

Изследванията върху работата на храносмилателната система са установили, че има определи видове храни, които ако се съчетаят правилно могат да се усвоят от организма по начин, който е не само полезен, но и помага за намаляване на теглото. Комбинацията на тези храни стимулира работата на червата и доставя на организма необходимите му хранителни вещества, без да се натрупват мастни депа.

От друга страна, други на пръв поглед „полезни” и „диетични” комбинации на храни могат да повишат прекомерно нивото на мазнините и глюкозата в кръвта. Това се случва, тъй като ензимите, участващи в храносмилателния процес на макронутриентите, съдържащи се в различните видове храни изискват различна киселинност и температурни условия.

С други думи, ако не сте наясно как да комбинирате видовете храни опитите ви за трайно отслабване могат да бъдат обречени на неуспех.

Какви основни правила трябва да спазваме при съчетанието прана - отслабване?

Наясно сме, че може да е първоначално доста объркващо коя с коя храна е добре да се съчетава и с кои комбинации трябва да се внимава, затова, за да стане по-ясно, ето какво трябва да запомните.

Всички храни условно се разделят на няколко групи – протеини (белтъчини), въглехидрати, мазнини и храни от неутрален тип. Разделени са по този начин в зависимост от времето, което отнема храносмилането им в храносмилателния тракт.

Групата на протеините

включва месо, риба, яйца, млечни продукти, варива и т. н. Тази група храни се усвоява в стомашно – чревния тракт в присъствието на киселина, отделена в храносмилателните органи главно от панкреаса и други жлези, разположени в стените на тънките черва.

Групата на въглехидратите 

включва всички зърнени храни, картофите, плодовете, захарните изделия, царевицата, соковете, макаронените и тестените изделия. Тази група храни се асимилира от стомашно – чревния тракт основно от алкали, които се отделят от слюнчестите жлези, разположени в устата.

Третата група храни са мазнините 

и те се причисляват към т. нар. неутралните храни от тип 1. Тази група храни включва сурови ядки, всички видове студено – пресовани масла, балсамов оцет, квас и други.

Тази хранителна група доставя на организма хранителни вещества, без той да губи енергия при храносмилането им. Неутралните групи храни от тип 1 се считат за полезни за организма, стига да се приемат в приемливи количества.

Неутралната група храни тип 2 включва зеленчуци (сурови или сготвени), гъби, кълнове, подправки, чай, вода и други. Неутралните видове храни от този тип се съчетават с всички останали хранителни групи и могат да се хапват е неограничени количества.

Храни и отслабване

След като знаете всичко това трябва да запомните, че видовете храни от първа и втора група (протеини и въглехидрати) не бива да се съчетават в едно хранене. Мазнините и неутралните храни могат да се съчетават и с двете групи – първите в по-малки количества, вторите – колкото ви душа иска.

Или, за да стане още по-ясно…

Не съчетавайте повече от един вид комплексни въглехидрати при едно хранене;

Не консумирайте повече от един протеин (месо, яйца, сирене, ядки и други) на едно хранене. Ако обичате да хапвате яйца и сирене… това не е добра комбинация на храни, тъй като и двата продукта са протеини.

Не комбинирайте протеини с кисели плодове. Месото, сиренето, яйцата не се съчетават с лимони, грейпфрут, портокал, ананас.

Не съчетавайте въглехидратни и протеинови храни. Въглехидратите и протеините се асимилират от организма по различен начин и комбинацията им не е добро решение. Това означава, че ако обичате да хапвате месо с картофи или сандвичи с яйца и сирене примерно, ще трябва да спрете да ги консумирате.Картофите и ориза можете да ги съчетаете с хляб или със зеленчуци, но не и с месо. Макаронените изделия не бива да се съчетават със сирене, тъй като това затруднява усвояването им от организма.

Яжте плодовете отделно. Най-добрият вариант е консумацията на плодове да става поне час преди хранене или поне 2 след хранене.

Избягвайте да съчетавате храни богати на нишесте и захари. Консумацията на конфитюр, мед, меласа, сиропи, желе едновременно със зърнени храни или картофи причиняват ферментация.

Кои са най-подходящите 7 комбинации от видове храни, с които ще възвърнете формите си?