Бекон

Зачестявате ли с хапването или хапвате по - редовно от колкото е нужно???

Умами е ароматът, който прави храни като бекона толкова неустоими.

И ново изследване разкри, че той може също така да ви помогне да отслабнете. Това е така, защото умами - японската дума за петия вкус след горчиво, солено, кисело и сладко - е особено удовлетворяващ. Думата означава „много вкусно” и предоставя "съдържателния" аромат на месото. Храните, богати на умами, са: домати, пармезан, суха сушени шунка, говеждо, соев сос, стриди, кетчуп, вино и бульони.

Въпреки че е известен в Изтока и по-специално в Япония повече от 100 години, умамито е сравнително нова концепция за Запада, където само четирите основни вкуса са признати. Той се формира от глутамати, които се улавят от рецептори на езика и е причината, поради която мононатриев глутамат (MSG) да се използва като овкусител.

Новото изследване установи, че MSG може да направи храната по-вкусни - и следователно по-удовлетворяваща. "Мононатриевия глутамат (MSG) е доказано, че увеличава ситостта, когато се комбинира с протеин" казват авторите на изследването от Университета на Съсекс.

В последното проучване, те искали да видят какво се случва с апетита, когато MSG се комбинира с храни, пълни с въглехидрати. Учените разделили 27 души на две групи. След това, преди обяд, на едната група била дадена супа без MSG, а на другата – супа с много MSG. В допълнение към това бил добавен още един нуклеотид, който често се използва за увеличаване на аромата умами, известен като инозин монофосфат (IMP).

Допълнението на IMP, смесено с MSG, намалява приема на храна, като същевременно увеличава удовлетворение", каза водещият автор на изследването Уна Машич. "IMP обикновено се намира в храни с много високо съдържание на протеини като риба тон и някои форми на морски водорасли."

Доброволците в изследването, които консумирали супата с MSG, яли по-малко след това. Въпреки това, те се чувствали по-удовлетворени от по-малките порции, което предполага, че умамито може да помогне за контрол на апетита.