Вредна храна

Нездравословната храна отдавна се свързва със затлъстяването, но ново изследване показва, че тя може да унищожи обонянието на човека. Изследователите са открили, че високото съдържание на мазнини в диетата е свързано с големи структурни и функционални промени в системата на носа.

Експерименти, проведени върху мишки, разкрили, че индивидите, които имат високо съдържание на мазнини в диетата, са по-малко способни да разпознават определени миризми, тъй като са загубили 50 на сто от мозъчните клетки, които разпознават сигналите.

Откритията показват, че диетата може да повлияе на редица човешки черти освен теглото. Д-р Никола Тийбо, от Държавния университет на Флорида, заяви: "Това отваря много възможности за изследване на затлъстяването."

Това е първият път, когато учените са били в състояние да докажат тясна връзка между лошата диета и загубата на обонянието. В шестмесечното проучване, мишки били хранени дневно с диета, богата на мазнини, като в същото време били учени да асоциират определена миризма и награда. Мишките, които били на мазна диета, се научавали по-бавно от контролната група, на която били давани обичайни ястия. И когато изследователите въвели нов аромат, мишките, хранени с храна с най-високо съдържание на мазнини, не можели да се адаптират бързо, което показва намалено обоняние.

Сътрудник-изследователят проф. Дебра Ан Фадуул каза: "Освен това, когато затлъстелите мишки отново бяха поставени на нормална диета, те все още имаха намалени обонятелни способности."

Екипът сега ще започне да проучва дали упражненията могат да забавят ефекта на диетата с високо съдържание на мазнини върху обонянието. Те също така ще проучат дали диетата с високо съдържание на захар би имала същия негативен ефект.