Косопад

Прекомерната и честа загуба на коса на главата или на окосмяване по тялото, което води до плешивост на петна, най-често се дължи на състояние наречено алопеция ареата. Причината за това състояние не е известна, но се смята че най-вероятно се дължи на реакция на имунната система в отговор на някакво възпаление, или пък е генетично обусловено.
С напредването на възрастта е нормално при мъжете, които имат намаляващи нива на тестостерон да се наблюдава загуба на коса. От друга страна загубата на коса и на окосмяването по тялото може да е признак за по-ниски нива или на тироидните хормони, или на недостиг на желязо.


Причини и видове


Ежедневният стрес уврежда не само здравето, но и външния ни вид. 
Косата има основна естетическа роля за всички нас и поради тази причина косопадът или изтощената коса  тревожат не само мъжете но и жените. 
Смята се, че нормално човек губи  от 50 до 100 косъма всеки ден и това не се отразява върху визията на косата ни. За косопад може да се говори, когато опадалите косми са значително повече и отпадат от скалпа без голямо усилие. Преди да се предприемат някакви мерки за лечение на косопада, задължително трябва да се консултирате с дерматолог. Той ще определи възможната  причина за оредяване на косата и ще препоръча най-подходящото за случая лечение. Самолечението трябва да се избягва, тъй като може да има нежелани странични ефекти.  За да се предприеме адекватно лечение на това състояние, е необходимо да се направят някои изследвания. Тества се састоянието но скалпа, за да се определи кои вещества липсват на организма и най-често се препоръчва засилен прием на мултивитамини и минерали.  Ролята на психотерапията също е иначителна, тъй като с подобряване на психологическото състояние се подобрява и общото здравословно състояние на пациента. Специалистите различават няколко вида косопад.

  
гледай още »

Желязо и протеини


Проблемът с изтъняването на косата и повишаването на  косопада  може лесно да се спре, ако се вземат мерки срещу причините за появата му. Лошото е, че установяването на конкретните причини за  проблемите с косата  често е по-трудно от лечението им. Нормално е да губим около 100 косъма от косата си  дневно, т.е. около 0, 1% от общото им количество. Най-често косопадът над тези стойности е резултат от  непълноценно хранене  и липса в хранителния режим на вещества, които подхранват косата и поддържат растежа й. Клетките в космените фоликули на косата са сред най-бързо растящите и делящите се клетки на тялото. Същевременно обаче те нямат важна роля за  оцеляването на организма. Ето защо те са последните, до които достигат важните хранителни вещества, постъпващи с храната. Първостепенна задача на организма е да снабди с тези вещества жизненоважните за оцеляването си клетки и органи. Така, в случаите, когато храната не е достатъчно питателна, до космените фоликули може изобщо да не достигат  важните за растежа на косата вещества. Именно тогава се появават характерните проблеми с косата – космите изтъняват и се ускорява опадането им.

  
гледай още »