Хиперандрогения

Обикновено жените с хиперандрогения страдат от липса на менструация, имат проблеми със забременяването и износването на плода. В много случаи симптомите на състоянието са слабоизразени, поради което засегнатите не предполагат наличието му.

Организмът, наред с другите, синтезира специфични хормони, от които зависи способността му да се възпроизвежда и проявата на външните полови белези. Особеното при тези хормони е, че те се синтезират, както при мъжете, така и при жените, но в различни количества според половата принадлежност. Например, женският организъм продуцира, освен типичните женски, и мъжки полови хормони, но в ограничена концентрация. Същото е валидно и при мъжете. При мъжете нормално е да се синтезират повече андрогени, при жените естрогени.

Съществуват състояния обаче, при които се получава по-висок синтез от нормалното на хормони, характерни за противоположния пол. Такова състояние е хиперандрогенията. При него в женския организъм синтезираните количества андрогени са над допустимите граници за норма.
Повишеният синтез на мъжки полови хормони при жените влияе на определени органи, като яйчници и някои тъкани, като кожа, потни и мастни жлези и коса. Патологичното състояние може да се дължи на проблеми, идващи от яйчниците, надбъбречните жлези, хипофизата и хипоталамуса.