Ботокс и секс

Ботокс и секс

Мимиките, гримасите и физиономиите, които правим с лицето си, може да окажат силно въздействие върху това как се чувства човек. Когато разказваме някоя смешна история и човекът насреща се усмихне, това означава, че сме забавни, докато намръщеното му изражение трябва веднага да ни подскаже, че нещо не е наред.

А, изражението на двама души по време на секс?

Ботокса освен, че намалява движенията на лицето и изглажда бръчките, може да има и недостатъци. Според проучване, публикувано в списанието „Научни доклади“, той може да направи секса много по-неприятен, защото неговите притежатели не могат да изразяват толкова много емоции чрез лицето си.

Изследването е на Кардифския университет. То обхваща 24 жени, на които е инжектиран ботулинов токсин и 12 жени, които са се подложили на други козметични процедури. Те са отговаряли на въпроси за сексуалния им живот.

Общо 13 дами, които са с ботокс в гърдите, са посочили, че след поставянето му имат понижено желание за секс и по-трудно са достигнали до оргазъм. При онези, които имат в лицето, също има значителен спад в удоволствието от секса.

Ботулиновият токсин работи чрез блокиране на сигнали на нервите до мускулите. „Резултатите показват, че израженията на лицето не се проявяват, просто за да споделят удоволствието на партньора, но те са неразделна част от чувството за удоволствие и са важни в процеса на постигане на оргазъм“, посочват изследователите.

„Социалните взаимодействия на човек могат да бъдат отрицателно засегнати от тези инжекции както по отношение на разпознаването на емоциите, така и по отношение на сексуалното удоволствие“, пише екипът на проучването.

Изследванията установяват как усмивката може да ни повдигне настроението. По-старо проучване на Кардифския университет пък установява, че хората са по-малко депресирани, ако обкръжението им и лекуващите ги не са с намръщени лица.

Въпреки че мащабът на въпросното изследване е много малък и са необходими още, за да се доказват резултатите, е ясно, че невротоксините могат да имат доста силен психологически ефект.