Здрави зъби

Искряща усмивка, прекрасни бели зъби

Храни, билки, добавки и прости правила за здрави зъби и венци. 

 

Орална хигиена


Кариес, гингивит, парадонтит...

Това са:

Най-често срещаните заболявания в устата на пациентите, благодарение на натрупана плака и зъбен камък. Чрез подържането на правилна орална хигиена може да се намали броя и честотата на тези заболявания. За една лична орална хигиена са необходими някои важни пособия, сред които четки и пасти за зъби , конци за зъби и води за уста. Те са необходимите и основни неща за почистване на зъбите от бактериите и натрупванията по тях.  След като са налице всички необходими пособия идва ролята на желание, мотивация и сръчност за поддържането на една добра орална хигиена.

 

  

Криви зъби


Кривите зъби, естетичен проблем ли са, или грозна усмивка за цял живот?

Оралната хигиена е много по-трудна за поддръжка от пациенти с криви зъби. Кривите зъби натрупват повече плака и зъбен камък, което води до възпаление на венците и до пародонтит. Освен това невъзможността за почистване на плаката около кривите зъби предразполага към развитие на кариес. Когато не се лекуват, дори много дребни ортодонтски проблеми може да се задълбочат и това да допринесе за изтриване на зъбните повърхности, неефективно дъвчене, прекомерен стрес на меките тъкани, както и проблеми с челюстните стави, а това може да доведе до хронично главоболие или болки в лицето и шията. Лечението от ортодонт, който да коригира дребните ортодонтски проблеми, е често по-евтино, отколкото допълнителна стоматологична помощ, необходима за лечение на по-сериозните проблеми, които може да се развият в по-късните години. Така че без значение на каква възраст сте, никога не е твърде рано или твърде късно, за да инвестирате в брекети или други ортодонтски апарати за лечение на криви зъби и в крайна сметка да инвестирате в самите себе си.

 

  

Цени на стоматологични услуги


Информация за

Цени на стоматологичните услуги 2024

Здравната каса поема част от сумата за стоматологичните услуги, остатъка се доплаща от пациента. 

Колко плаща за стоматологични услуги пациента и колко здравната каса?

Стоматологични услуги по първична извънболнична дентална помощ:

- Код 101: 1 обстоен преглед със снемане на орален статус, веднъж годишно. Доплащане от пациента за услугите: 1,80 лв. НЗОК заплаща 15,31 лв.
- Код 301: Обтурация с химичен композит или амалгама (пломба). Доплащане от пациента: 4,00 лв. НЗОК заплаща 51,85 лв.
- Код 509: Екстракция (изваждане) на постоянен зъб с анестезия. Доплащане от пациента: 4,00 лв. НЗОК заплаща 51,85 лв.

*За психично заболяващи лица над 18 години под обща анестезия доплащането не се изисква.*

Ценоразпис за стоматологични услуги по специализирана извънболнична дентална помощ:

- Код 102: Специализиран обстоен дентален преглед. Доплащане от пациента: 1,80 лв. НЗОК заплаща 16,53 лв.
- Код 520: Инцизия в съединителнотъканни ложи, включително анестезия. Доплащане от пациента за стоматологични услуги: 7,50 лв. НЗОК заплаща 20,15 лв.
- Код 510: Екстракция на дълбоко фрактуриран или разрушен зъб, включително анестезия. Доплащане от пациента за стоматологични услуги: 13,50 лв. НЗОК заплаща 51,16 лв.
- Код 544: Контролен преглед след дейности от "б" и "в". Доплащане от пациента за стоматологични услуги: 0,80 лв. НЗОК заплаща 5,75 лв.

Стоматологични услуги по пакет за възстановяване на функцията на дъвкателния апарат:

Включва две дейности по възстановяване при цялостно обеззъбени челюсти с цели зъбни протези. НЗОК заплаща 210 лв. за всяка дейност. Протезите и медико-техническата дейност за изработката им не са включени в цената.


За допълнителни въпроси вижте секция Въпроси и отговори в сайта на Национална Здравноосигурителна каса ТУК. 

Източник: https://www.nhif.bg/bg/online/answers/46159