Антиоксиданти и свободни радикали

Свободните радикали са основната причина за стареенето. За да се справим с тях, трябва да осигуряваме на организма си достатъчно антиоксиданти, както и флавоноиди, каротеноиди, глутатион, коензим Q10. Трите основни антиоксиданта са витамин A, витамин C и витамин E.  Храните, богати на антиоксиданти са боровинки, броколи, спанак, червени чушки, червено грозде, домати, чесън, моркови, зелен чай. Кейт Кук препоръчва да готвим с мащерка, джинджифил, розмарин, чесън, червен пипер и куркума.

 Водата също има особено важно значение. Един човек с тегло от 75 килограма е съставен от 45 литра вода. Две трети от това количество се намира в клетките и поддържа химичните реакции, които се осъществяват в тях.

Водата е абсолютно необходима за отделяне на токсините и за предотвратяване на запека. Ако тялото ни не може да премахне токсините ефективно, това може да навреди на кожата и да ускори процеса на стареене. Рязкото обезводняване може да доведе до проблеми с концентрацията. За намаляване влиянието на свободните радикали, е нужно и да се наспиваме добре.