Бръснене

Бръснене

С наближаване на лятото, наближава и мечтата ни да се изтегнем на плажа под парещото слънце. За да облечем банския е необходимо да сме привели в безупречен вид тялото си. Обезкосмяването обаче създава немалко главоболия, особено след бръснене. Всеки знае колко досадни са малките червени пъпчици, които се появяват и които загрозяват естетически кожата.

НО...

Какво причинява появата на пъпки, зачервяване и възпаление по кожата след бръснене?


Обикновено пъпките след бръснене се появяват заради трудността на косъма да пробие кожата, след като острието на самобръсначката е премахнало върха му, предназначен да преодолее повърхността на кожата. По този начин се създават условия за къдрене на косъма и неговото обратно врастване. Появяват се подутини, зачервяване, възпаление, сърбеж, дискомфорт, който причинява неудобства на плажа.

При някои хора появата на пъпки след бръснене зависи и от индивидуалните особености на тяхната кожа и косми. Хората с по-твърди и гъсти коси и косми, които са натурално къдрави или тъмни, са по-податливи на този проблем, отколкото светлите хора с по-тънък косъм.

Вероятността зоната да се инфектира е голяма и при хората, страдащи от акне по други части на тялото. Обривът може да трае до 2 седмици в някои по-тежки случаи.

Също така е възможно техниката на бръснене, която използвате, да е погрешна и това да предизвиква по-честа поява на дълготраен обрив след обезкосмяването.


Как можете да премахнете пъпките по-бързо?

Ако обривът ви е малък и наброява 2-3 пъпчици, третирайте го като пъпки на лицето – със салицилова киселина. Тя е най-добрият ексфолиант, който премахва мъртвите клетки по кожата, освобождавайки запушените пори и давайки възможност на косъмчетата да проникнат през кожата. Ако обривът е по-обширен, третирайте с масло от чаено дърво. То има мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства, които подсушават засегнатото място и успокояват възпалената кожа, зачервяването и подуването.

За финал нанесете алое вера. Натуралният гел от растението има подобни свойства, които успокояват кожата и премахват възпалението.