Бръснене на лице

Бръснене на лице

Случва ли ви се често?

Избръсвате се и малко след това по лицето ви се появяват малки пъпчици и подутини. Те ви сърбят, неприятни са и не изглеждате добре.

Какво да направите, за да се отървете от тях?

Тези малки пъпки най-често са врастнали косми или се появяват като реакция от нараняване при бръсненето. Не ги стискайте и чоплете в усилията си да се отървете от тях. Само ще ги инфектирате и ще влошите нещата. По-добре пробвайте да приложите следните съвети и ако следвате тези съвети и все още имате проблем с пъпките след бръснене, може би е добре да се консултирате с дерматолог.

Винаги изплаквайте лицето си с топла вода преди бръснене. 

Това прави кожата ви по-еластична. Топлината разширява кръвоносните съдове и притокът на кръв се увеличава.

Изберете си подходящ крем за бръснене и не го пестете. 

От бръсненето „почти на сухо” не спестявате нищо, а кожата ви реагира като се покрива с пъпки.

Ако пъпките вече са се появили, започнете веднага да ги мажете с хидрокортизонен крем. 

Хидрокортизонът е стероид и намалява възпалението. Две намазвания дневно в продължение на няколко дни и проблемът ви е решен.

Използвайте афтършейв. 

Той съдържа алкохол, който предотвратява появата на пъпки, а ако те все пак са се появили, ги изсушава. Можете да използвате и антибактериален гел.

Някои от малките пъпки вече са се уголемили значително и са се превърнали в гнойни? Ако причината е врастнал косъм, трябва да го измъкнете със стерилизирана пинсета.

Течността ще изтече и скоро кожата ви ще бъде отново гладка. Важно е обаче наистина да измъкнете косъма, а не да го късате. В противен случай всичко ще се повтори.

Може да прилагате и домашни средства за лечение като хамамелис. Той е по-безболезнена алтернатива от спирта и изсушава пъпките. 

Нанасяте го върху лицето си и нежно ексфолирате с помощта на кърпа. След това мажете лицето си с успокояващ крем с алое вера.