Миене на зъби

Миене на зъби

Отпред, отзад и равномерно – всички зъби!

Как да си мием зъбите правилно?

Изтъркането на зъбите с четка и паста, НЕ означава, че си миете зъбите. Измиването на зъбите е важна хигиенна процедура, на която трябва да се обърне сериозно внимание.  Повечето хора използват четки за зъби със средна твърдост и търкат зъбите си само от предната им страна (видимата), а това е...

Неправилно! С този метод се мият само предната изпъкнала зъбна повърхност, по която много рядко се задържа зъбна плака, защото тя е подложена на самопочистване.  Зъбите трябва да се четкат от всички страни с умерено прилагане на сила. Съществуват пациенти ,който натискат прекалено силно мислейки си, че така ще премахнат натрупалата се плака, но това не се случва даже обратното. При тях в един момент може да настъпи изтриване на емайла, тъй като триенето се осъществява само на дадени места. Не трябва да се мият само предните или само задните зъби. Необходимо е миенето да е на всички зъби.

 

Правила и начини за миене на зъби


Правила и начини за миене на зъби съществуват много, но ние ще ви представим 3-те основни правила и начини за миене на зъби, които са доказали своите ползи.
  1. Метода на Бас - Тук четката за зъби се поставя на 45 градуса кум венеца. Движенията са леки четкащи.   Целта е да се премахне възможно най-много плака. Когато се почистват предните зъби е необходимо четката да е перпендикулярна на зъбите. При този метод се отстранява плака от венечните джобове.
  2. Метода на Чартър. Той е подобен на миналия метод, само че при него  четката за зъби е насочена отново под 45 градуса, но косъмчетата не са насочени към венеца, а към коронката на зъба. Този метод е подходящ при   хора с редукция на венците или с широки интердентални пространства. 
  3. Ротационният метод. При него се извършват ротационни движения подобно на рисуването на дим или кръг. По този начин лесно се премахва полепналата плака.

За да получите оптимален ефект от миенето на зъбите, определено трябва да вземете най-доброто и от 3-те метода за миене на зъби. Необходимо е съчетаването на хоризонтални, вертикални ротационни движения за поддържане на добра орална хигиена. Необходимо е обръщането на допълнително внимание на междузъбните пространства чрез използването на  конци за зъби. Тези пространства могат да се почистват и чрез използването на интердентални четки. Също е необходимо и използването на химически агенти при борба с плаката като водите за уста. Преди да се започне подържането на правилната хигиена е необходимо точно обяснение от стоматолога за вида четка, паста и вода.

  
гледай още »