Правила и начини за миене на зъби

Правила и начини за миене на зъби съществуват много, но ние ще ви представим 3-те основни правила и начини за миене на зъби, които са доказали своите ползи.

  1. Метода на Бас - Тук четката за зъби се поставя на 45 градуса кум венеца. Движенията са леки четкащи.  Целта е да се премахне възможно най-много плака. Когато се почистват предните зъби е необходимо четката да е перпендикулярна на зъбите. При този метод се отстранява плака от венечните джобове.
  2. Метода на Чартър. Той е подобен на миналия метод, само че при него четката за зъби е насочена отново под 45 градуса, но косъмчетата не са насочени към венеца, а към коронката на зъба. Този метод е подходящ при  хора с редукция на венците или с широки интердентални пространства. 
  3. Ротационният метод. При него се извършват ротационни движения подобно на рисуването на дим или кръг. По този начин лесно се премахва полепналата плака.

За да получите оптимален ефект от миенето на зъбите, определено трябва да вземете най-доброто и от 3-те метода за миене на зъби. Необходимо е съчетаването на хоризонтални, вертикални ротационни движения за поддържане на добра орална хигиена. Необходимо е обръщането на допълнително внимание на междузъбните пространства чрез използването на конци за зъби. Тези пространства могат да се почистват и чрез използването на интердентални четки. Също е необходимо и използването на химически агенти при борба с плаката като водите за уста. Преди да се започне подържането на правилната хигиена е необходимо точно обяснение от стоматолога за вида четка, паста и вода.