Лечение на брадавици

Лечение на брадавици

Лечение на брадавици

Начини, методи и технологии за лечение и отстраняване на брадавици

Лечението на заболяването е много специфично. Обикновено при отслабване на имунната защита на организма хроничната вирусна инфекция с човешки папилома вирус се активира, което позволява развитието на множество брадавици по кожата. При спонтанно засилване на имунната реактивност на организма, лечението преминава изключително бързо и без драстична медицинска намеса.

Във всички останали случаи се използват специфични хирургични и химични способи. По хирургичен път обикновено се извършва кюретиране на всяка отделна лезия, което в определен момент може много да затрудни работата и да предизвика особен дискомфорт у пациента, поради което хирургичното третиране на множество брадавични лезии не се предпочита. В такива условия за препоръчване е криотерапията, при която с помощта на течен азот се замразява брадавицата, което води до нейното автоматично отчупване и отделяне от повърхността на кожата.

Все повече в практиката навлиза приложението на електрокоагулация и лазерна терапия с въглероден диоксид. На практика по този начин брадавиците се премахват окончателно от кожната повърхност по многократно пъти по-ниско травматичен за пациента начин.

В съвременната медицина са известни още и някои цитостатици под формата на лакове и алкохолни разтвори. Такъв например е 5-флуорурацила. Също така се прилагат средства за укрепване на имунитета – интерферон и някои билкови препарати с имуностимулативен ефект. Също така може да се прилагат локални имуностимулатори под формата на мазила, какъвто например е известният препарат в световната мрежа имиквимод.