Парфюм - DIY

Парфюм - DIY

Нека за момент забравим парфюмериините магазини и молове! Да излизаме без парфюм??? Не в никакъв случай!!! Просто да си го направим сами! Така, както има мода при дрехите, мода при обувките... така и модата в парфюмите не е за пренебрегване! Последвайте съветите ни и си направете нов, модерен и уникален дизайн на аромат, опяняваш вашия вкус и събуждащ интереса на непознати!!! Винаги следвайте модните тенденции и бъдете в крак с модата, защото преди да облечете готините си дрехи и обувки, трябва да облечете своя парфюм!!!С прекрасните аромати на цветя и градина винаги ще сте спечелили джакпота!

Успех!!!

 Парфюм - DIY - Parfum

Мисия ... Домашен парфюм - Идеи

Оказва се, че да създадеш парфюм не е толкова сложно! 

За създаване на парфюм в домашни условия са необходими:
- етерични масла
- основа - житен спирт или друг спирт без собствен мирис
- дестилирана вода
- глицерин
- шишенце за парфюм
- пипетка

Парфюмът се състои от три нотки:
1. Връхни нотки: усещат се още в началото на нанасянето, бързо изчезват. Към тази група се отнасят най-вече цитрусовите масла  - лимон, портокал, грейпфрут, лайм, бергамот, мента, кимион, канела, карамфил, индийско орехче  и др. Определено вкуса на идеален, модерен дом с прекрасна градина!
2. Сърдечни нотки: почват да се усещат след изчезването на връхните нотки. В тази група попадат повечето цветни масла - кориандър, майорана, роза, босилек, розмарин, здравец, лавандула и др.
3. Основни нотки: крайните нотки, които се усещат най-дълго време и са основата на композицията. Тук попадат най-вече смоли, също и масла от дървесина - пачули, ветивер, кедър, сандалово дърво, дъбов мъх, мирта, тамян и др.

Създаването на парфюма започва от основните нотки, след това сърдечните и връхните. Съотношението на маслата е 1:2:3 (основна:сърдечна:връхна).

Най-сложното в създаването на парфюм е да подберете хармонични съставки! В интернет пространството може да намерите много рецепти.
Набавете си желаните етерични масла и можете да започнете да създавате собственият си парфюм!
1. Вземете 1/4 чаша спирт.
2. Добавете етеричните масла според рецептата - приблизително количество 25 капки (ако увеличите количеството на спирта, увеличавате и капките етерични масла). Задължително записвайте от кое колко капки слагате, за да можете да повторите отново.
3. Когато завършите композицията, трябва да я оставите на тъмно място за 3-4 седмици. Разбърквайте на 2-3 дни.
При престояването етеричните масла се смесват помежду си и ароматът става по-хармоничен и по-силен.
4. Готовият парфюм е необходимо да бъде разреден. Добавете 2 ч.л. дестилирана вода за да получите парфюм, за тоалетна вода разредете повече. За да бъде парфюма по-дълготраен добавете глицерин - приблизително 5 капки.
5. Пресипете готовия парфюм в избраното шишенце. Най-добре шишенцето да бъде тъмно, тъй като етеричните масла се променят от слънчевата светлина.
Вашият парфюм е готов за употреба! Така приготвения парфюм може да добавяте във вашата козметика - шампоан, лосион за тяло и т.н.

Маслото от жожоба е много подходящо като основно масло.
Парфюмът създаден на маслена основа има предимството, че може да се ползва веднага. Докато този създаден на спиртна основа трябва да узрее за около месец.
За проба бих препоръчала да се направи малко количество. За да можете да разберете дали ви харесва този аромат след което да си приготвите по-голямо количество.
6 капки етерични масла - 3 части.
14 капки основно масло - 7 части.
Това е пропорцията - 3 части етерични масла, 7 части основно масло.
За 5 мл. парфюм:
- 36 капки етерични масла (6 капки "връхни" + 12 капки "сърдечни" + 18 капки "основни"
— 5 мл (или 84 капки) основно масло. 

— 5 мл (или 84 кап) жирного масла или раствора спирта.