Всички аптеки и сайтове, в които се предлагат здравословни продукти предлагат и детокс лепенки. Рецепта не е необходима.

Стигнахме до най-важният въпрос, а именно „Ефективни ли са наистина детокс лепенките или не?”

Както много други продукти, които се основават на принципите на алтернативната медицина и за пластирите има доста противоречиви мнения.

Според противниците на този начин на детокс, лепенките са напълно безполезни и промяната на цвета им не се дължи на извличането на токсините, а на това, че когато лепенката се постави на стъпалото тя взаимодейства с въздуха и влага на краката и се получава реакция, която я оцветява.

В подкрепа на своите твърдения, противниците на детокс лепенките посочват, че са правени лабораторни изследвания на оцветени лепенки и в тях не са открити извлечени токсини или тежки метали.

Според традиционната западна медицина не е възможно токсините да бъдат елиминирани с екстракти от растения, тъй като кожата не е лесно пропусклива мембрана и както не позволява вещества отвън да проникнат в организма, така и не допуска вещества от организма да излязат навън. Единственият начин за наистина ефективен детокс според съвременната медицина е отпадъчните вещества, натрупани в организма да бъдат изхвърлени навън чрез урината, потта и фекалиите.

Единствените ефекти, които според противните на този метод за детокс имат лепенките са успокоение и овлажняване на стъпалата, намаляване на миризмата на краката и плацебо ефект.