Като тип заболяване,тя е леко заболяване от групата на шарките, което се проявява в малки розови обриви по лицето и свивките на тялото.

Ако бъдещата майка се зарази от рубеола през първите 3 месеца от бременността последиците за детето може да бъдат много тежки.

Ако се зарази в 6тата седмица от бременността рубеолата може да причини аномалии в зрението, в 9тата седмица – глухота, в 5та – 10та седмица – сърдечни проблеми, в 6та – 9та седмица – зъбни малформации.

Ако сте бременна и сте била в контакт с рубеола стига да сте била ваксинирана в юношеството си или да сте преболедувала вече болестта – причина за тревога няма. В тези случаи имате имунитет.

Ако не сте сигурна дали сте била ваксинирана, може да се подложите на съответното изследване.

Ако не сте имунизирана и не сте боледувала от рубеола, а сте била в контакт трябва незабавно да предупредите лекаря си. Инкубационният период на заболяването е 15 дни и е много важно да се реагира през този период, а не да се чака евентуално развиване на болестта. Бебето ви в този момент изгражда своите тъкани и е изключително важно при съмнение от заразяване с рубеола да се вземат нужните мерки, за да не развиете болестта.