Запушена вана

ОТПУШВАНЕ НА ВАНА. ВЕРОЯТНИ ПРИЧИНИ ЗА ЗАПУШВАНЕТО.

В следствие на експлоатацията,по стените на канализационната тръба се образяват налепи от мазнини,които стесняват сечението на канала,влошава се челното съпротивление което оказва канала върху водата, а от там и

неговата пропускливост. Заедно с водата в канала попадат косми и неорганични материали (песъчинки, текстилни влакна и други). С течение на времето, някъде по дължината на канализационната тръба се образува тапа, и канала престава да функционира.

ОТПУШВАНЕ НА ВАНА. КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?


Почистете сифона на ваната. Опитайте с препарати за отпушване на канали (сода каустик, мистър мусколо, сано, тубофло и други). Ако канала ви е напълно запушен, не очаквайте чудеса. Най-вероятно в зоната на запушването, препарата няма да достигне нужната концентрация. Имайте пред вид, че гореспоменатите препарати ще разградят органичните съединения (мазнините) но не и космите, текстилните влакна, песъчинките. Друга често прилагана техника за отпушване на канали е ваккум помпата. Опитайте, движенията трябва да са бързи и насечени, за да се получи желания резултат. Ако монтирате ваккум помпата на сифона на ваната, то трябва временно да запушите преливника на ваната. В противен случай ефекта от ваккум помпата ще е нулев. Ако и това не помогне, опитайте да отпушите вашия канал с канализационна пружина. Не опитвайте с тел, още по малко тел с кука. Вероятността да направите непоправима беля е голяма. Канализационната пружина я движете с постъпателни и въртеливи движения напред и назад. Може би ще ви се наложи временно да демонтирате сифона на ваната, заради ограничения достъп с който ще разполагате. Желателно е когато канала почне да поема по малко вода (частично отпушен) заедно с пружината (която продължавате да движите и въртите) да пуснете в канала да тече топла вода която да отмива отлаганията. Ако и това не помогне, опитайте да отпушите канала с вода под налягане. При тази техника трябва да сте сигурни, че канала ви е добре уплътнен още при монтажа му. В противен случай, рискувате да наводните съседа под вас. Вземете парче маркуч, вкарайте го в канала, направете тапа с която да уплътните хлабината която ще се получи между маркуча и канала, след което пуснете вода под налягане. Ако нищо не се получи в рамките на няколко секунди моят съвет е да се откажете и да потърсите помощ от специалист.

  
гледай още »