Що е то мода? Онлайн мода?

Онлайн мода

Модата е явление, с което се сблъскваме всеки ден. Дори хората, които твърдят, че не се интересуват от нея, всяка сутрин избират дрехи, съвпадащи с настроението им в момента.

Единственото сигурно нещо е, че модният свят се променя всеки ден. Ние постоянно сме обстрелвани с нови идеи, които са вдъхновени от музиката, киното, книгите и телевизията. Най-важният фактор, който влияе на модата е киното. След филма "Мъже в черно" фирмите за производство на очила увеличават продажбите си двойно. Освен дрехи и аксесоари, модата продава и готови образи. Много са филмовите звезди станали известни благодарение на връзката си с модата. Да не говорим за множеството манекенки, които са се превърнали в икони точно заради силата на модата. Тя създава послания, които всички разбират. Има няколко причини, поради които й се подчиняваме:

Заради физическото привличане – много дрехи се носят, защото засилват "химията" между половете.

Заради конкретни емоции – ние се контим, когато сме в настроение и не се стараем, когато не се чувстваме добре.

По религиозни причини – мъжете евреи носят дълги черни дрехи, мохамеданките покриват всяка част от тялото си

За идентифициране на професията – съдиите носят тоги, военните носят униформи и т.н.

Модата е огромна индустрия. В купуването, продаването и създаването на дрехи са въвлечени много повече хора, отколкото във всеки друг бизнес на света. Ежедневно милиони служители гладят, шият, боядисват и доставят дрехи. Рекламите по билбордове и списания са това, което ни насочва как да се обличаме.

 

Що е то мода?

Модата е състояние на съзнанието. Модата говори, тя може да бъде подсъзнателен шепот, писък или познато на всички ни намигване.

 

Защо е толкова важна?

 

Модата е начин на самоизразяване, което позволява да се влиза в много и различни социални роли. Тя превръща в хамелеон всички хора по света, тя е начин да се отпразнува различието на света, в който живеем. Модата е промяна, която е необходима, за да видим колко интересен е живота. Тя е начин да се измерва настроението ни, помага при определянето на културни, социални и философски аспекти на личността. В същото време не бива да я вземате прекалено на сериозно, защото така ще загубите удоволствието от нея.

 

Кой диктува модата?

 

Музикантите и другите културни икони винаги са имали изключително влияние върху модните вкусове, но не по-малко е влиянието на политическите фигури и короновани особи. Пресата постоянно следеше какво носи Хилари Клинтън, а смъртта на принцеса Даяна беше голям удар за модния свят, защото тя не слизаше от хрониките.

 

Известният крал Луи XIV казва, че модата е огледало, самия той създава стил на обличане, който за онова време се счита за доста скандален и екстравагантен.

 

Заключението от всичко казано до тук е, че в този шарен свят всички ние малко или много, съзнателно или подсъзнателно сме подвластни на нейно величество модата!

 

 

Какво означава haute couture?

 

Haute couture (от котюр) е френска фраза, която означава висша мода. Haute  означава елегантен или висш, а couture – правене на рокля, шиене.

Историята на модата не би била същата без тази фраза. Уникалните модели, които често са ръчно изработени, са най-ценното, което една модна къща създава. Покупката на haute couture  модел е най-голямата инвестиция в дреха, както и най-висшето ниво на любов към модата.

Всеки закупен модел е майсторски изработен специално по мерките на клиента и пасва иделно по фигурата на този, от когото ще бъде носен.

В зависимост от модната къща и моделът, цените на един haute couture  модел варират от 10 000 за обикновена блуза, до 40 000 и нагоре. В средата на последното десетилетие, средната цена на рокля от колекция haute couture е 50 000 лири.

Трудно е за хората, които не разполагат с такива пари да си представят защо цените са толкова високи, но причината се крие в обслужването, майсторството при изработката, оригиналността на определеният модел, както и великолепните материи, които са с най-високо качество.

Клиентът получава дреха, която му пасва идеално, благодарение на убийственият труд и методи на изработка.

За изработката на един haute couture костюм са необходими обикновено 100-150 часа, а за вечерна рокля - 1000.

Модна къща, която пуска haute couture колекции, като Шанел например, има около 150 редовни клиента, които си купуват онези рокли, за които обикновените хора казват: “Кой би го облякъл това?”.

 

 
Избрани сайтове които

Нови интернет страници които

  • Ekskurzii .Biz - Почивка и Екскурзии Начало