Шпакловане и шпакловка

Шпакловане и шпакловка

Шпакловане и шпакловка - видове, методи, цени, начини за нанасяне и употреба!

Прахообразна или готова смес, която след нанасяне и изсъхване формира завършващ слой върху обработената повърхност се нарича шпакловка, а един от най важните процеси от етапа на довършителните ремонтни работи се нарича шпакловане

Модерните и новит технологии направиха революция в смесите за шпакловане и доведоха до нови по-бързи, по-лесни и качествени методи на работа. Шпакловката се използва предимно във вътрешни, сухи и затворени помещения, които не са подложени на външни атмосферни влияния. Съвременните шпакловки предлагат: отворено работно време, изключителна пластичност и нанасяне с лекота. Приложението им е основно за нанасяне върху: бетон, газобетон, варопясъчни, вароциментови и гипсови мазилки, зидарии, гисокартонени и гипсфазерни плоскости, както и за покриване на фугите в сухото строителство.

Основният и първи процес от шпакловката е подготовката. Основата предвидена за шпакловане трябва да е суха,равна, здрава и без замърсявания от прах, мазни петна, постна боя и др. Порьозни и по-слаби повърхности се обработват с дълбокопроникващ или друг “запечатващ” грунд, а бетонови основи и сегменти се третират с “контактен” грунд.

Шпакловката се нанася след смесването на прахообразния материал в подходящ по обем неръждаем съд, като се предвиди работното време на съответния материал. Задължително е спазването на пропорциите, записани на опаковката от производителя. Сместа се забърква с подходяща машина “бъркалка” и се оставя да узрее за около 5 мин. След изчакването се разбърква повторно до еднородна смес, като след второто бъркане сместа не подлежи на повече манипулации. При бъркане, в съда се добавя първо водата, а после материала, като той се изсипва постепено и равномерно, за да не стане на буци.

НО...

Шпакловки от различен вид се нанасят по различна технология, но най общото е че се нанасят с неръждаема шпакла/маламашка с равни и точни движения и еднакво темпо, като се внимава да не изсъхнат определени участъци преди други. Според целта на шпакловката, тя може да бъде изравнителна или финишна. При изравнителната може да се нанесе по-дебел слой, като не се прехвърля максималния, указан от производителя. За по-дебели слоеве се шпаклова многократно в 2-3 ръце. За голяма дебелина на слоя се препоръчва шпакловката да се смени с гипсова мазилка. При финишната шпакловка слоя трябва да е максимално тънък.

Различните шпакловки се завършват по различен начин най-често с шкурене или циклене. Шкуренето се извършва с подходяща шкурка в зависимост от търсения ефект, като най-добре е това да стане машинно. Цикленето става, чрез намокряне на повърхноста с гъба и след изчакване да се изкара “гипсовото мляко”, после се разнася с шпакла тип “пеперуда” равномерно по повърхността.

Шпакловките биват следните видове: