Как да направим ремонт на баня за 14 дни?

Как да направим ремонт на банята?

Как да направим ремонт на баня за 14 дни и нито ден повече? Цялостен ремонт на баня - етапи, изграждане, строителство

Банята е най-трудното за ремонт помещение в апартамента! За сметка на това пък предоставя многобройни възможности за изява на разнообразни майсторски умения, достъпни за технически грамотните и умеещите.

Етапи в ремонт на банята

Спазвате ли стриктно, тези няколко етапа за ремонт на баня и приложеното към тях ръководство за изпълнение, тъй като 50% от функционалната част на банята е скрита в стените, пода и тавана, ще направите ремонта на банята за 14 дни!

И така - ако си представим следното:

Вече имате ясна представа какво искате да постигнете чрез реновирането и ремонта на банята - разпределили сте бюджета си, избрали сте моделите и местата на душа, ваната, тоалетната и мивката, спрели сте се на цветова гама или дори сте избрали конкретен модел плочки. Но. Този ремонт свързан с „предвидимите разходи“ и за да стигнете до там, трябва да минете през няколко етапа, за които може би не сте помислили или поне не в детайли.

Къртене и извозване на плочки при ремонт на баня:

Това е първият и един от основните етапи за достигане до същинската част от ремонта на банята, а именно: Подмяната на старото оборудване с ново, е нужно първо всичко ненужно да бъде отстранено, а в банята това се постига с къртене на старите плочки или мозайка и демонтаж на санитарията. Това са все процеси, свързани с много прах и купища боклук. За този етап ви съветваме да изберете строително-ремонтна фирма, която ще ви предложи цялостна услуга – къртене, почистване и извозване на всичкия създаден боклук до специално определено за целта сметище.

ВиК на баня:

Със сигурнос за ремонт на банята в плановете ви влиза да подмените всички тръби в банята, както водопроводни, така и канализационни. Ако не е в платна, съветваме ви да го направите, тъй като старите метални тръби, с които най-вероятно е изградена водопроводната ви инсталация, са ненадеждни, корозирали, а самата инсталация е без филтър за пречистване на водата. Ако си мислите че, планирането и самата подмяна на тръбите е най-лесната част от ремонта на банята, но това не е никак вярно. Безгрешният монтаж, предхождан от прецизното планиране, е ключов за надеждността на домашната ВиК мрежа.

Хидроизолация на баня:

Непосредствено след първият и вторият етап от ремонта на банята или по точно - къртенето и полагането на тръбите, на ред идва и хидроизолацията. Хидроизолация на баня или процеса хидроизолиране включва: Обработване стените и пода на банята преди залепването на плочките (цялостно или само в душ зоната), така че да се гарантира ефективна защита на тези участъци от проникване на влага. На този етап ви съветваме да изберете качествени материали за хидроизолация, които ще допринесат за дългата и безпроблемна експлоатация на помещението.

Вентилация 

при ремонт на баня!

Вентилация при този етап от ремонта на банята е ключовият фактор в борбата с мухъла и неприятните миризми в банята. Относно най-перфектното изпълнение на този етап от ремонта на банята ще ви дадем няколко съвета, които смятаме, че биха помогнали в планирането на тази част от ремонта на банята.

 1. Дори и в баня с прозорец, вентилаторът може да не е излишен. 
 2. Въздухът, който се изсмуква от помещението трябва да бъде компенсиран по някакъв начин. При липса на отваряем прозорец, помислете за врата с решетка.
 3. За постигане на оптимален въздухообмен и цялостно проветряване на помещението, ви съветваме да поставите вентилатора в най-отдалечената точка на помещението, спрямо мястото на постъпване на свеж въздух.

Как се избира майстор за ремонт на баня:

Един от най-важните избори при ремонт на банята, които ще ви се наложи да направите е избора на майстор или фирма изпълнител на ремонта. Правилният избор на добри специалисти е основен фактор, от който зависи крайния резултат. Истината е, че ако изберете опитни специалисти, които чрез неколкократни огледи на помещение ви дадат правилните насоки, ремонтът, на която и да е част от вашия дом, ще е в пъти по-малко обезпокоителен.

 

Съвети за ремонт на банята 

Ако сте събрали смелост и ще сте решили да направите сами ремонта в банята- направете го изцяло, от А до Я със смяна на тръби, смяна на санитарно оборудване, електрическа инсталация, плочки...

Само така ще си гарантирате миниум 5 годишно спокойствие от майстори в банята.

 

Етапи в ремонта на банята

Както всеки друг ремонт и този на банята се състои от 2 етапа- разрушителен и съзидателен.

 1. Демонтаж на наличното санитарно оборудване и смъкване на плочките;
 2. Смяна на тръби в банята;
 3. Подготовка на стените и пода за облицовъчните материали;
 4. Таванът в банята;
 5. Монтаж на електрическата инсталация;
 6. Поставяне на плочки по стените и пода;
 7. Монтаж на отопление и вентилатори;
 8. Монтаж на санитарно оборудване;
 9. Смяна на вратата.

И така, цялостният ремонт на банята включва последователни етапи, които трябва да са съобразени едни с други и които описахме по-горе – създаване на проект, кърти, чисти и извозва, изолация, измазване, лепене на плочки, поставяне на обзавеждане. Но.. За да спазваме етапите в тази последователност, трябва да спазваме и нужните изисквания, както и да съобразяваме детайлите, за да върви процесът в синхрон.

Ето и краткото ръководство за изпълнение при ремонт на банята и какво включва той:

Обстоен оглед:

Винаги, преди да бъде създаден, какъвто и да е проект, трябва да се извърши обстоен оглед на място. Той ще помогне да се уточнят важните подробности около ремонта на банята, да се изчистят неоправданите очаквания от собствениците и да се предвидят техните конкретни желания, защото разпределянето на зоните в банята е ключова задача. 

 

Професионалистите:

Като разположение банята се простира на сравнително малка площ, но има необходимост от повече на брой и видове професионалисти.

За, което:

Преди ремонта на банята, не забравяйте да се свържете с професионална фирма за кърти, чисти и извозва, със зидар и мазач, трябва да имате под ръка също водопроводчик, плочкаджия, евентуално и стъклар.

Решите ли да хитрувате и да избегнете някое звено, може да се стигне до неприятни грешки, които да натоварят допълнително бюджета.

Как да направим ремонт на баня за 14 дни и нито ден повече?

Зоните в банята - разпределение:

Основен и много важен момент, който ще ви помогне да се ориентирате в обстановката преди ремонта на банята, е разпределението на зоните в банята. Разбира се, той се подчинява на определени правила, които е препоръчително да спазвате. Например ако помещението е по-тясно и с по-голяма дължина, добре е душът да се намира в дъното му. Тоалетната мивка е по-удобно да бъде близо до вратата, защото се ползва често, дори и само за миене на ръце. Оборудването от към санитария трябва да бъде практично и да осигурява минимумът за обитателите на дома. А, привържениците на модерната визия могат да заложат на вградени мебели и тоалетно казанче. Те са не само елегантни, но и създават по-малко задължения при бъдещата си поддръжка, която е лесна и бърза.    

След дейностите - почистване:

За спестяване на някой лев, приемаме, че не сте избрали фирма за услугата кърти, чисти и извозва. Но... Сега ще трябва сами да се заемете с това предизвикателство. А, това е наистина трудоемко след обемен ремонт на банята. Ще ви трябват достатъчно чували, парцали и други подръчни средства, с които да успеете да съберете отпадъците и да постигнете бляскав завършек. Внимавайте и не забравяйте, че нерегламентираното изхвърляне на строителна смет, може да ви навлече допълнителни проблеми. Нарушенията се третират от закона и може да се сдобиете с административен акт, ако задръстите битовите контейнери.