Какво означава haute couture?

Haute couture (от котюр) е френска фраза, която означава висша мода. Haute  означава елегантен или висш, а couture – правене на рокля, шиене.

Историята на модата не би била същата без тази фраза. Уникалните модели, които често са ръчно изработени, са най-ценното, което една модна къща създава. Покупката на haute couture  модел е най-голямата инвестиция в дреха, както и най-висшето ниво на любов към модата.

Всеки закупен модел е майсторски изработен специално по мерките на клиента и пасва иделно по фигурата на този, от когото ще бъде носен.

В зависимост от модната къща и моделът, цените на един haute couture  модел варират от 10 000 за обикновена блуза, до 40 000 и нагоре. В средата на последното десетилетие, средната цена на рокля от колекция haute couture е 50 000 лири.

Трудно е за хората, които не разполагат с такива пари да си представят защо цените са толкова високи, но причината се крие в обслужването, майсторството при изработката, оригиналността на определеният модел, както и великолепните материи, които са с най-високо качество.

Клиентът получава дреха, която му пасва идеално, благодарение на убийственият труд и методи на изработка.

За изработката на един haute couture костюм са необходими обикновено 100-150 часа, а за вечерна рокля - 1000.

Модна къща, която пуска haute couture колекции, като Шанел например, има около 150 редовни клиента, които си купуват онези рокли, за които обикновените хора казват: “Кой би го облякъл това?”.