Изправяне на криви зъби

Как да изправим кривите зъби без шини?

Кога ортодонтското лечение е най-добрият избор за криви зъби, и какви са най-новите методи на по-дискретно ортодонтско лечение-изправяне на криви зъби?

Най-добрият начин за коригиране на струпани и криви зъби безспорно е ортодонтското лечение, но то не е единствената възможност. Ако проблемът - криви зъби не е толкова тежък, могат да се използват методи, които често са по-евтини и отнемат по-малко време. Въпреки че зъбите не са идеално подредени и подравнени, създаването на илюзия, че те са такива, може да има прекрасен резултат, а това се постига с козметично оформяне на зъбите (контуриране).

Кривите и струпани зъби може да изискват комбинация от няколко вида лечение, много често е нужно зъбите да бъдат приведени в правилна позиция посредством ортодонтско лечение, след което да им бъдат направени обтурации, корони или фасети за подобряване на естетиката. Изборът на лечебен план зависи  както от функционалните и естетични нужди, които имате, така и от това с колко време и средства разполагате.

Оформянето на зъбите - козметичното оформяне на зъбите, чрез изпиляване е много проста процедура, заради което е често предпочитано, но не е подходящо за всеки. Подходящо е в случаите на леко скупчени или криви зъби, когато пациентите желаят минимално инвазивни и бързи манипулации, като процедурата се състои в промяна на формата на зъбите чрез изпиляване с диамантени борери или полирни дискове. По този начин се създава илюзия , че зъбите са еднакви и подравнени. Преди да се извърши манипулацията трябва да се провери дебелината на емайла. Ако той е много тънък, има риск след изпиляването да се стигне до дентина, което да доведе до промяна в цвета на зъбите или до повишаване на тяхната чувствителност.

Но..

Козметичното контуриране не е достатъчно, за да поправи усмивката ви, то може да се комбинира с добавяне на композитен материал (фотополимер) в различни части на зъбите, за да се подравнят зъбите и да се направят така, че да изглеждат пропорционални и правилно подредени, а когато искате напълно да преобразите усмивката си, тогава порцелановите фасети и корони са отлично решение, ако не желаете ортодонтско лечение. Струпаните и криви зъби, покрити с порцелонови фасети, могат да направят усмивката ви да изглежда естествено подредена,  красива и сияеща. Порцелановите корони са подходящи, когато имате зъби, податливи на кариес, умъртвени зъби или пък зъбите са прекалено криви и се налага голяма промяна в техния наклон, спрямо корена на зъбите.

И, така..

За да бъдете доволни от крайния резултат, е препоръчително преди започването на лечението, вашият ортодонт и неговият зъботехник да направят восъчен моделаж на вашите зъби, който показва как те ще изглеждат в края на лечението. Едва когато вие сте съгласни, че това, което виждате ви харесва, може да се започне с работата във вашата уста. Недостатък на короните е, че често при изпиляването на зъбите се налага тяхното умъртвяване, изброените дотук методи имат доста ограничения, т.е. те невинаги могат да бъдат използвани. Понякога подреждането на зъбите и усмивката е възможно само с ортодонтско лечение. Без съмнение то е и най-добрата опция в случаите, когато приоритет е запaзването на зъбите естествени и максимално непроменени. Чрез ортодонтското лечение зъбите ще бъдат подредени по възможно най-добрия, безопасен и с дълготрайни резултати метод. Никока, не трябва да мислите, че сте прекалено възрастни за ортодонтско лечение. Над 30% от пациентите на ортодонтите са възрастни. Съвременната ортодонтия няма горна възрастова граница.

 

Ортодонтското лечение не е желано от много хора, тъй като по-една или друга причина се притесняват от носенето на метални брекети и шини, които нарушават естетиката. За тях в съвременната ортодонтия се използват естетични керамични брекети с цвета на зъбите, лигвални брекети, разположени по задната повърхност на зъбите или пък снемаеми, безцветни шини. Последните набират все по-голяма популярност. Те представляват набор от различен брой безцветни, снемаеми шини, които се сменят на определен период (например на всеки 2 седмици). Всяка шина придвижва зъбите в определена позиция, доближаваща ги до желания краен резултат. Шините се носят по 20-22 часа на ден. Лесни са за манипулиране и почистване. Безспорно едно от основните им предимства е това, че са безцветни и незабележими в устата.

От написаното до тук се вижда ясно, че има много методи за разкрасяване и подреждане на усмивката ви и може лесно да се избере най-подходящия за вас, който да не ви притеснява по никакъв начин.

Изправяне на криви зъби, криви зъби изправяне, ортодонтска клиника, ортодонтско лечение, 

Изправяне на криви зъби, криви зъби изправяне, ортодонтска клиника, ортодонтско лечение,

Изправяне на криви зъби, криви зъби изправяне, ортодонтска клиника, ортодонтско лечение,