Алергия към козметика

Доста често различни козметични продукти могат да предизвикат алергия, поради това, че в съставките влизат множество консерванти, ароматизатори и оцветители, които са силни алергени.

За оцветители се използват анилинови бои, соли на металите, ланолин и парабени. Консервантите са силни химически съединения, които удължават срока на годност от 6 месеца до 1 година след отварянето – представете си какво трябва да има в малката кутийка крем, за да не се вкисне и да не промени цвета си цели 12 месеца! Ароматите също са изкуствено създадени, а правилото е, че колкото по-силно мирише червилото или пудрата, толкова повече химия има вътре.

Най-често алергия предизвикват кремове за лице и очи, червила, сенки и спирали за очи, руж и пудри. Първият признак е зачервяване и оток на кожата, където е била нанесена козметиката. Може да се появи щипане, дори малки пъпчици, конюнктивит и контактен дерматит. Основната причина за възникване на алергия към козметични продукти е повишената чувствителност на кожата. Понякога алергия към козметика може да се появи през време на бременността или в периода на климакса, но и във всяка друга възраст.

А..

Кои и какви съвети да спазваме?