Измамите с Acai продукти

image izmami

За да не станете жертва на измамни търговски практики, които са масово явление, нека разгледаме действащите схеми за измами с акай бери продукти (хранителни добавки и сокове).
Факт е ,че Органичният Акай е най-продаваната хранителна добавка в световен мащаб- това провокира появата на всевъзможни фалшиви добавки или сокове с името „Акай”.

 

Акай бери продуктите съвсем не са еднакви !
За да разберете защо е така, трябва да знаете ,че палмата Акай расте само по делтата на реката Амазонка в недостъпните джунгли на Бразилия. Плода Акай е изключително нетраен, издържа само няколко часа след брането му и може да бъде консумиран в свеж вид само в района на Амазонка .Точно по тази причина въпреки, че невероятните му ползи са известни от векове, Акай беше непознат за света.. Днес Компанията САМБАЗОН предоставя на потребителите по света Акай Бери продукти, който не само не са загубили нито една от безценните си съставки, но органичният Acai /Freeze dry/ Sambazon e концентрирана форма на плода в съотношение 7 към 1 . Важно е да се знае, че коктейла от полезни вещества е концентриран в кожата на плода, а семките, които съставляват 90% от плода, нямат никаква полза, те са само целулоза и трябва да бъдат отстранени- в противен случай получената субстанция след обработката е основно целулоза без никаква хранителна стойност .


Да разгледаме различните Акай суровини

 

Сушени плодове Акай:

Безспорно това е най-лошия вариант. Тази суровина няма абсолютно никаква хранителна стойност . Получава се чрез смилане на цели Акай плодове и изсушаването им на слънце. Анализът показва, че при изсушаване Акай губи 100% от полезните си вещества. Ето защо тази суровина не е използвана в миналото .

Акай екстракт:

На пазара повечето хранителни добавки съдържат екстракт от Акай. Използват се заблуждаващи фрази като „4 към 1”,10 към 1 „супер концентриран екстракт” или „Акай концентрат”. Т.нар. „екстракт” се получава по метода “Spray dry”. При този метод огромният проблем е, че влагата от плода се изпарява посредством много висока температура, унищожавайки повечето хранителни вещества, присъстващи в Акай бери.Вторият проблем е, че методът включва впръскването на консерванти като Малтодекстрин и др.този факт не е необходимо да бъде включен в списъка на съставките на етикета. Това е една вратичка в FDA етикирането. Тъй като Малтодекстрин е добавен в производствения процес, а не допълнителна съставка, производителят не е длъжен да го поставя на етикета , като в крайна сметка 40% от преработения продукт всъщност е консервант.Така че, ако се твърди, че капсули Акай екстракт съдържат 500 мг Акай, действителното съдържание е около 300 мг., който е унищожен в голяма степен от високата температура, използвана при този метод.Третият проблем в екстракта е, че в повечето случаи се използват цели плодове Акай, заедно със семките, нямащи никаква хранителна стойност и в същото време съставляват над 90% от плода и резултата е : целулоза и синтетични консерванти . Екстракта няма дори и малка част от стойностите на органичния Акай.

72. акай бери българия

Можете нагледно да видите огромната разлика между ЕКСТРАКТ от Акай (в ляво) и ОРГАНИЧЕН freeze dry Acai Sambazon в (дясно).

Полезните вещества на плода са концентрирани в тъмно лилавия пигмент на кожата на Акай. Видимо е, че те са унищожени в ЕКСТРАКТА за разлика от Acai freeze dry Sambazon, които има тъмно лилав цвят

.

Лиофилизиран (Freeze dry) Acai Sambazon:

Качеството на Акай Sambazon се съблюдава от отглеждането на растението, брането на узрелите плодове, навременната доставка- като всеки фермер, доставчик на Sambazon, е приел да спазва изключително високите изисквания за отглеждане на биологичен сертифициран продукт. Не се използват пестициди в отглеждането на палмите и не съдържат ГМО.

Набраните плодове се доставят и обработват до няколко часа в завода на Sambazon. Използва се само 7-8 % от плода, и по-точно пулпата, която педантично е отстранена. Семките обикновено се използват за биологично гориво на малки предприятия в Амазонка или за огърлици или други накити от Амазонка.Самбазон използва най-съвременния метод за обработка - freeze drying (лиофилизация), който представлява замразяване при много ниска температура от(– 40) С градуса, след което в специална вакуум камера се отстранява влагата.При тази температурна обработка няма никакви поражения върху плода, тъй като получения продукт е концентрирана форма на естествения плод Акай, той притежава много по–висока концентрация на хранителни компоненти, отколкото естествения плод.

Ако в100 гр.плод Акай има ORAC коефициент 5500, същото количество freeze dry Acai Sambazon има ORAC коефициент до 50 000.Единствено Самбазон има технологична възможност за навременна обработка на плода поради факта, че само те притежават високо технологичен завод в сърцето на Амазония (като дневно се обработват над 10 млн. плода).SAMBAZON е създател на първата по рода си организация за справедлива търговия на сертифицирани биологични храни, както и веригата за доставки на Acai, като работи с над 10 000 местни семейства, осигурявайки им три пъти по - висок доход от средния и насърчавайки ги да развиват биологично устойчиво земеделие.

Всяка партида Акай се проверява и сертифицирана с възможно най- престижните световни сертификати:

 

26. акай бери бг

1.ORGANIC: USDA NOP сертификат- гарантиращ на потребителите, че този Акай продукт е абсолютно органичен и не съдържа химични консерванти, пестициди или токсини.

 

121. ou certificate

2.KOSHER: Orthodox Union сертификата е още една крачка напред по отношение на контрола на качеството, което гарантира, че тези продукти са с най- високото възможно качество, предлагано на пазара. Получаването на OUKOSHER.ORG сертификат е изключително трудно, поради огромните изисквания към продукта. На пазара има само една компания, притежаваща този сертификат за Акай продуктите си-а именно Sambazon USA .

 

И в този смисъл твърденията че продукти, направени от екстракт от Акай, имат висока стойност на полезни вещества , антиоксидантен потенциал или други характерни ползи на органичния Акай Самбазон са неверни . Въпреки това към подобни продукти масово се адаптира информация, касаеща единствено Акай Самбазон като научни изследвания, доказани терапевтични действия и световни медии, които представят Акай Самбазон като феномен. Това е подвеждаща и невярна информация. Продукти от т.нар. „екстракти", „концентрати", гел -капсули с течни субстанции нямат нищо общо с органичния Акай Самбазон . Твърдения ,че подобни продукти са натурални или органични, са откровена лъжа имайки в предвид ,че половината количество е от консерванти !

 

10. kapsuli new 33

„Вълшебните хапчета за отслабване” Акай Бери – Груба измама!

В резултат на невероятния успех на продуктите Акай на SAMBAZON, за съжаление Акай се превърна във феномен и по отношение на измамни маркетингови стратегии в световен мащаб. Тази порочна практика се извършва основно чрез он-лайн продажби на фалшиви продукти с името „Акай Бери”, предназначени за отслабване, увеличаване на мускулната маса или секс стимуланти.Парадоксално е, че във всички случай въпросните добавки съдържат едни и същи нискокачествени и евтини суровини като синтетичен кофеин, зелен чай, соя, ориз или други, към тях се прибавя незначително количество екстракт от акай или сушен плод, които сами по себе си нямат никаква стойност, но са формалния повод продукта да се казва Acai Berry. Този продукт с името „Акай” се представя като уникална научна формула, спомагаща за бързо отслабване от 15-20 кг на месец. Използват се фрази като „световно известен продукт” или добавка # 1. цитира се фактическата информация касаеща САМБАЗОН като научни изследвания, известни личности, медии, които представиха Акай Самбазон като феномен, което подвежда потребителя, че купува автентичен Акай продукт.Ползва се презумпцията, че всички научни изследвания, публикациите в медиите, признанията на холивудски звезди и спортисти са в подкрепа точно на въпросния фалшив продукт, който носи гръмкото име „ACAI BERRY…………”., а в действителност тези продукти почти не съдържат Акай, нямат никакви хранителни ползи, в много случаи са опасни за здравето, никога не са били предмет на медиен интерес, научни изследвания и споменаваните популярни личности не подозират за съществуването им. Това се постига, чрез вменяването на невярна информация като:

  1. 1. Името Акай Бери –Подобни продукти имат основание да се казват Acai, колкото чешмяната вода, те не съдържат органичен Акай а минимално количество нискокачествен екстракт и всяко твърдение , че притежават свойства или здравословни ползи присъщи на Органичния Акай Самбазон е лъжа.

  1. 2.Световно известен продукт – На сайтовете на подобни продукти можете да видите всевъзможни епитети, вменяващи идеята ,че въпросния фалшив продукт е популярен и използван по целия свят . Но ако потърсите информация за такава марка няма да намерите!

  1. 3.Натурален продукт- Това твърдение е не само невярно, но и доста опасно- тези продукти са повече химия и консерванти, за да имат ниска себестойност .Най-често, ще срещнете фрази като "Оригинална формла" ,но въпросната формула е нищо друго освен малко нискокачествен екстракт от АКАЙ и ред други евтини суровини . Като правило :Никога на купувайте хранителни добавки "Акай" съдържащи и други компоненти освен органичен АКАЙ! Масова практика за измами е ,да се добави малко екстракт към дадена добавка ,което е формалният повод ,да носи името АКАЙ БЕРИ,а в същност става въпрос за най-евтини и нискокачествени  субстанции .Органичния Акай бери сам по себе си е хранителен феномен ,което го прави толкова ценен и уникален, смесването му с други компоненти е недопустимо ,ако искатe да получите всички безценни ползи на лидера при Супер храните ACAI BERRY.

  1. 4.Безвреден продукт- Тук нещата придобиват и престъпен характер. Имайки в предвид нискокачествените синтетични суровини, те имат тежки странични ефекти. Някъде на незабележимо място в тези сайтове обикновено е упоменато, че продукта може да се ползва от лица на възраст м/у 18 и 60 години- странно ограничение за натурален и безвреден продукт . Друго фрапиращо ограничение : „Да не се приема при чернодробно, бъбречно или сърдечно заболяване, също така от кърмещи или бременни жени. Да не се приема заедно с други лекарства.” Подобни ограничения не са присъщи, дори за силни лекарствени форми а тук става въпрос за „натурален плодов продукт”.

  1. 5.Ползван от известни личности- Надлежно се цитират всички световни медии, в които Акай SAMBAZON присъства като феномен. Цитират се имената на популярни личности като Опра Уимфри, Бритни Спиърс, Брат Пит, Миранда Кер, Стив Бъртън, Матю Мак Конъхи, Оуен Уилсън, които признават, че редовно консумират Органичен Акай. Споменаваните популярни личности дори не подозират за съществуването на подобен продукт .

  1. 6.Сертифициран- Подобни продукти имат единствено стандартните технологични сертификати, които не носят никаква информация . Качествените Акай – продукти е задължително да имат поне ОРГАНИК –сертификат, който доказва наличието на всички полезни компоненти на Акай и няма вредни консерванти.

  1. 7.Присъства в световни медии – Повечето подобни фирми нагледно презентират световни медии, който са представили продукта им . Но колкото и да търсите няма да намерите медия която го упоменавала. Всяка информация е за Самбазон Акай

  1. 8.Отзиви от доволни клиенти -В последните години все повече хора търсят мнения и съвети в Интернет относно продукти и услуги. Традиционната реклама има вече само информационни функции. Хората й нямат доверие и за това търсят съвети във форуми и ревюта от потребители. Този факт е оценен и от измамните компании. Тук схемата е да се използва фалшив блог на жена, отслабнала с Акай, която разказва сърцераздирателна история как е променила живота си с въпросния фалшив продукт . Блога е пълен с измислени мнения на очаровани клиенти , но ако решите да публикувате реален коментар, то това е невъзможно. Наред с това в тези сайтове ще срещнете впечатляващи снимки „ПРЕДИ” и „СЛЕД”, придружени с ласкави изказвания на измислени клиенти, свалили по 10-20 кг, но ако си направите труда да разгледате в интернет, същите снимки ще срещнете в десетки сайтове, само имената са различни според държавата в която е сайта.Друг подобен похват е ползването на никому не известни форуми в който с/у заплащане въпросния продукт е прехвален и всяко реално мнение се изтрива .

  1. 9.Уникална формула разработена от водещи специалисти – Често можете да срещнете подобни твърдения, но ако поискате информация за тези „специалисти” няма да получите. Тези продукти са произведени обикновено от Китайски манифактури и включват възможно най-евтини и некачествени суровини. Няма ясна информация за производител или сайт на такъв.

  1. 10.Високата цена на Акай- Въпросните продукти на който само името е Акай бери имат незначителна себестойност, а се продават на баснословни цени с минимум 50 пъти надценка като се ползва факта, че органичния Акай Самбазон в действителност е много скъпа суровина .

Сокове Акай

Продажбата на фалшиви сокове Акай е другата разпространена измама. Схемите са аналогични като при добавките. Въпросните сокове съдържат есенция или нискокачествен екстракт от Акай, за да има формален повод да се наричат „сок от Акай” . Имат незначителна себестойност, но се продават на невероятни цени. Тук по същия начин се адаптира цялата информация касаеща Акай Самбазон и клиента е буквално измамен, най-често тази практика се прилага от некоректни фирми за така наречения мрежов маркетинг. Ако изискате информация за количеството и вида на „Акай” в тези сокове, ясно ще видите, че Акай липсва. От 0.750 литра съдържание, има всевъзможни смески от различни плодове, които в магазина можете да си купите за 2 лв. с доказано качество, а съдържанието на Акай се свежда до незначително количество от някаква суровина с неясен произход, за което трябва да платите 50-100 лв. –ПЪЛЕН АБСУРД!!! Въпреки това в сайтовете на подобни продукти можете да прочетете твърдения за огромните ползи на Акай.

 

Нещата в САЩ стигнаха до там, че BBB (Better business bureau) Неправителствената организация която защитава потребителя от измами в САЩ нареди измамите с Акай на първо място в списък топ 10 за крупни измами в САЩ. (вижте тук)

След категоричната намесата на властите в САЩ, има постановени множество присъди срещу подобни сайтове, банковите им сметки са запорирани, адвокатите на Опра Уимфри и на други звезди са завели над 200 дела срещу фирми, използвали името им неправомерно за продажбата на фалшиви хранителни добавки.В резултат на това тази порочна практика се премести в Европейски страни, в които Акай все още е относително непознат на масовия потребител. За съжаления вече е доста разпространена и у нас .