ACAI Антиоксидант № 1

акай бери плод

Акай е най-мощният антиоксидант на планетата.

През годините репутацията на Акай бери нараства изключително много благодарение на факта, че органичният Акай (freeze dry) e не само силен антиоксидант, но той е най-мощният такъв, открит до момента с ярко изразени терапевтични действия (Вижте тук) В последните години доста се спекулира с понятието „антиоксидант“.
На много продукти се преписват подобни свойства, за да бъдат продавани като антиоксиданти, но в действителност много от тях нямат никакъв антиоксидантен потенцал. Това се дължи на факта, че дори дадена храна да съдържа вещества, които са антиоксиданти, това далеч не означава, че те действат като такива в човешкия организъм. Напротив - в повечето случаи те не абсорбират свободните радикали или иначе казано - не работят.
Американския Щатски Департамент по Земеделието (USDA) е разработил скала за измерване съдържанието на антиоксиданти в различни природни
растителни храни. Тази скала се нарича „Капацитет за Абсорбиране на Кислородни Радикали” (Oxygen Radical Absorbent Capacity), която се използва за сравняване на различните хранителни източници и тяхната полезност като
антиоксиданти.
Различните плодове са сравнени с помощта на ORAC коефициент, който е установен след анализ. ОRАС анализа на USDA е възприета световна практика за определяне на антиоксидантен потенциал на една или друга храна.
Той представлява сложен научен алгоритъм, включващ редица компоненти и фактори. Действителната мерна единица за скалата на ORAC е "МИКРОМОЛ- ТРOЛАКС"- еквивалент (ТЕ) на 100 грама  (μTE/100 грама), което е константа за всички стандарти, така че просто трябва да се придържаме към термина "единици".
След направен анализ върху 100 храни с потенциално високо съдържание на антиоксиданти органичния Акай (Freeze dry) показва невероятна мощ, по-голяма от всяка друга растителна храна на планетата.

Вижте резюме  от анализа на USDA:

"Увреждането на тъканите може да бъде причинено от процес, известен като оксидация. Съединения познати като антиоксиданти, могат да предотвратят увреждането на тъканите и по този начин да намалят риска от болести, причинени от оксидация.
Доказано е, че плодовете известни като Acai имат значително по-висок антиоксидантен капацитет и следователно могат да имат възможно най-големи ползи за здравето. В това проучване, антиоксидантния капацитет на  Acai (freeze-dried) е оценен и е установено, че имат най-висока антиоксидантна активност, по-голяма от  всяка друга храна, докладвана до момента. Тези резултати показват, че този плод ще бъде отлична храна за получаване на потенциални ефекти за превенция заболявания в бъдеще.
Последна актуализация на: 26.02.2011"
Можете да видите ОRАC анализа и научно-обоснованото  заключение, както и надлежно посочения академичен състав подписал същото ТУК
Чрез консумация на храни, богати на  антиоксиданти, човек може да се справи с умора, неразположение, болести, включително сърдечни, ракови и други заболявания.
Факт е, че последните години се наблюдава мрачна статистика, касаеща най-вече развитите общества а именно огромен процент на заболеваемост от рак, диабет, инсулти и инфаркти при относително млади и активни хора. В най-голяма степен причината за тази статистика е оксидантния стрес. По тази причина научните среди започнаха трескаво търсене на храни, който в най-голяма степен могат да противодействат на този процес и логично наредиха органичния акай на първо място.
Графиката ясно показва превъзхоството на Акай спрямо други фаворити с висок ORAC коефициент при 100 гр. свеж плод. 167. Avoid chart Acai
Въпреки, че много храни в свеж вид показват антиоксидантен потенциал, след обработката им към суровина, те губят това свое свойство било заради термична обработка или други причини. За разлика от Акай, който след лиофилизация (freeze drying) не само не губи потенциала си, но става 7 пъти по- мощен, кото е видно от таблицата на USDA (долу) за различни плодове и зеленчуци като суровини. Видимо е, че Органичният Акай freze dry отново показва безпрецедентна мощ.
Американският департамент по земеделието (USDA) направи проучвания, търсейки връзката между богатият на антиоксиданти плод и стареенето.
Ето някои цитати от уебсайта на USDA:
1) Проучванията на Джейн Милър USDA Център за изследвания на човешкото хранене и стареенето в Университета Tufts в Бостън, показват че консумирането на плодове и зеленчуци с висока ОРАК стойност могат да помогнат за забавянето на процеса на стареене на тялото и мозъка.
2) "Науката отдавна констатира, че вредата от кислородните свободни радикали стои зад много от Болести, които идват с остаряването, включително сърдечно-съдови заболявания и рак. Има недвусмислени доказателства, че големият прием на плодове и зеленчуци намалява риска от рак и че ниският прием поражда риск.
35. акай бери
И последните данни показват, че отслабването на мозъчната функция, свързано с процеса на стареене и нарушения като болестите Ауцхаймер и Паркинсон, може да се дължи на повишена уязвимост на свободните радикали", казва Джоузеф, невролог

За да се почувства ползата от антиоксиданти, трябва да се прилага хранителен режим, включващ храни с висок ORAC . Повечето плодове и зеленчуци притежават такъв. Препоръката на Американската Агенция по Лекарствата е за дневна доза от 3000 до 5000 единици ORAC. За съжаление, средностатистическият американец консумира само 1000 единици на ден. Всъщност препоръчителната „5 на ден” плодово/зеленчукова диета, установена от Агенцията, дава ORAC от 1750 единици.
Най-масовите и любими плодове като ябълка и банан дават съответно 218 и 221 единици ORAC. Боровинката се счита за една от най-полезните храни на света и дава 2400 единици ORAC. Когато стане въпрос за прясно Акаи бери обаче, плодът съдържа внушителните 5500 ORAC  единици. Ако имате късмет и се сдобиете с freeze dry Органичен  Акай Sambazon на прах, ще се радвате на предимството от над 50000 ORAC  единици за 100 гр.
Acai Sambazon буквално "разтърси" световните медии (вижте тук), за разлика от много продукти, които необосновано се твърди, че имат антиоксидантни  свойства.