Акай Бери- Хранителен Профил

Какво прави Акай бери специален плод?

50% от този мощен малък плод са Омега 3, 6 и 9 мастни киселини, важни за здравето на сърдечно- съдовата система. 7% от плода са аминокиселини. Факт е, че в плодовете на Акай бери са открити 19 разновидности на аминокиселини. Защо е толкова важно? Аминокиселините са жизнено важни за правилното функциониране и възстановяване на мускулите. Други хранителни компоненти на Акай бери са високите количества витамини и минерали, фибри за храносмилателната система и загубата на тегло и антоцианини.
 
Антоцианините са част от група фитохимикали, съдържащи се в червеното вино. Смята се, че на тях се дължи „Френския парадокс"- Франция е държава с най- ниско ниво на сърдечна заболеваемост от развитите Западни общества, въпреки високото ниво на пушачи и хранителен режим, съдържащ наситени мазнини и холестерол. Акай бери съдържа 20 пъти повече антоцианини, в сравнение с червеното вино. Основния антоцианин в Акай е цианидин-3 глюкозид. Резултатите от ORAC анализа показва, че цианидин- 3 грюкозид е 3.5 пъти по- силен от тролакс (аналог на витамин Е) и от преобладаващия антоцианин в червеното вино- Малвадин-3 глюкозид. Според изследванията антоцианините показват разнообразни терапевтични ефекти, включително третиране на диабетичната ретинопатия и фиброцистичната болест в гърдите.
 
Мастно-киселинното съотношение на Акай наподобява това на зехтина, който се смята, че е допринасящ фактор за ниска сърдечна заболеваемост по Средиземноморието. 60% Олеична (Омега 9) е мононаситена мастна киселина със съществено значение за поддържане на ниско ниво LDL (вредния холестерол), при запазване нивата на HDL (полезния холестерол). 12% Линолична (Омега 9) е полинаситена мастна киселина със съществено значение за поддържане на ниски нива на LDL (вреден холестерол).
 
Acai съдържа ценни фитостероли. Стеролите се компоненти на клетъчните мембрани и предоставят многобройни ползи за човешкия организъм, а именно намаляването на плазмените нива на холестерол в кръвта . Стеролите се използва за лечение на симптомите, свързани с ДХП (доброкачествена простатна хиперплазия) . Предварителни данни показват, че бета-ситостерин (преобладаващия стерол в Acai) може да помогне за предотвратяване на имунната слабост в резултат на тежък физически стрес.
 
Acai е отличен източник на фибри (40% от плода). Фибрите са безценни за правилното функциониране на храносмилателната система. Смятат се за фактор, допринасящ за превенция на рак и сърдечни заболявания. Разтворимите фибри могат да спомогнат за намаляване на холестерола в кръвта; неразтворимите се смята, че намаляват риска от развитие на някои видове рак

Също така Acai притежава невероятен коктейл от важни витамини и минерали:
 
B-витамини (различни) - водоразтворими витамини, които играят важна роля за клетъчния метаболизъм.
 
Бета-каротин (общо понятие за стотици известни каротеноиди) - имат съществено значение за зрението, здравата кожа и безплодието. Също така е антиоксидант. В Acai се съдържа уникална и мощна комбинация от каротиноиди.
 
Калций - изключително полезен за костите и зъбите както и за поддържане на костната маса.

Хром - необходим за правилния метаболизъм.

Мед - важен за усвояване и използване на желязото в процеса на синтезиране на хемоглобин - което спомага за транспортирането на кислород от белите дробове до тъканите на тялото. Стимулира имунната система да се бори с инфекциите, регенерира повредените тъкани, помага да се неутрализират свободните радикали.

Фолиева киселина - играе важна роля в синтеза на ДНК и деленето на клетките. Цялото ни тяло се състои от клетки, които са в непрекъснато възпроизвеждане така, че адекватен прием на фолиева киселина е от решаващо значение.

Желязо - основен минерал, който помага за преноса на кислород от белите дробове към мускулите и органите.

Магнезий - помага на организма за усвояване на калций и играе ключова роля във формирането на костите и зъбите. Магнезият е също от съществено значение за поддържането на здраво сърце.

Манган - помощно средство за функцията на щитовидната жлеза, за формиране на костите и съединителната тъкан, хормонална функция, пол, за обмяната на веществата, регулиране на кръвната захар и усвояването на калций.

Калий - важен за нормалното кръвно налягане, нивото на кръвната захар, правилната сърдечно- съдова дейност и намалява риска от инсулт. Калий, заедно със здравословни нива на натрий, регулира мускулното съкращение.

Витамин С - предотвратява заболявания на венците, помощно средства при зарастването на рани, подобрява усвояването на желязо и поддържа съединителната тъкан и колаген в организма. С важна роля за подсилване на имунната система.

Витамин D - поддържа необходимото ниво на калций и фосфор, като по този начин спомага за изграждане и поддържане на костите.

Витамин Е - мощен антиоксидант, който играе роля за намаляване на възпалението , потискане на тромбоцитната агрегация (клетки от които може да се образуват съсиреци).

Цинк - от съществено значение за една здрава имунна система, регулира хормоните, поддържа нормалния растеж и развитие, помощно средство при зарастването на рани и е необходим за функционирането на много ензими в организма.
 
Отчитайки колко е хранителен този малък плод, както и факта ,че американската компания Sambazon INC. предостави на потребителите по света този „дар от природата" в 100% чист и органичен вид, без да бъде загубена нито една от безценните му съставки- съвсем логично е, че Акай бери Самбазон е обявен за „световната супер храна" от лекари и специалисти по хранене по целия свят. Разглеждайки качествата на Акай бери САМБАЗОН, можем да разберем защо е на върха в списъка със супер храни и се препоръчва на всеки, който иска да бъде здрав и да избегне болестите.