Какво ни е необходимо, за да направим сами ремонта на банята?

Как и какво ни е необходимо, за да направим сами ремонта на банята?

Какво ни е необходимо, за да направим сами ремонта на банята?

Модерното жилище е доста разтегливо понятие за българина. Просто малцина могат да превърнат в реалност стилните дизайнерски решения от лъскавите списания и каталози. Има обаче едно помещение в жилището, което винаги трябва да е поне на крачка разстояние от съвременните тенденции - банята. Затова, ако имате някой заделен лев, най-добре го похарчете за мокрото помещение.
Преди всичко много сериозно трябва да прецените дали да не започнете от тръбите. Подмяната на мрежата просто е задължителна за онези, които ще инвестират в скъпи и престижни марки. В противен случай може да им се наложи далеч преди поредния ремонт на банята да къртят плочките.
Най-често подмяната на водопровода на етажа излиза около 230-250 лв. Експертите в бранша съветват да заложите на комбинация от пластмаса и алуминий, въпреки че и на полипропиленовите тръби се дава експлоатационен срок от около половин век. Преди това се посъветвайте с кадърни майстори. Още повече, че те ще са ви нужни и за подмяната на плочките.


С какво да облицоваме банята?

С какво да облицоваме банята?

С какво да облицоваме банята?

Преди да се втурнете из магазините, не е зле да сте наясно с няколко основни неща - какво точно ще правите, на какви материали ще заложите, кой е вашият цвят и как ще го впишете като цяло в интериора. За пода например може да избирате между теракота или гранитогрес. Вторият има няколко предимства - по-износоустойчив е, при евентуално напукване не образува толкова видими и грозни "следи", както теракотата. При покупката на гранитогрес е задължително да се сдобиете с някои от по-грапавите или матирани екстри.
Ако заложите на качественото българско производство, квадрат теракота или гранитогрес ще ви струва около 12-17 лв. За испански или италиански матиран гранитогрес може да похарчите както 22 лв./кв. м, така и 60-70 лв. Малко по-тънко излиза покупката на теракота - 11-16 лв./кв. м за родна марка и 21-23 лв. - за чужда. Средно с 3-6 лв. по-евтино струва квадратен метър стенни плочки. Обикновено българските могат да се купят за 10-14 лв./кв. м, а вносните - за 21-32 лв. Ако обаче се увличате по дизайнерски глезотии, за квадратен метър може да се охарчите два до три пъти повече.
Без значение точно на какво производство ще се спрете, търсете максимално гладки повърхности за стените, за да улесните стичането на водата. Преди самата покупка се посъветвайте с майсторите, които ще ви оправят банята. Друг е въпросът, че най-често самото наемане на майстори поглъща солидни средства. Повечето държат да се уговорите поне седмица по-рано, въпреки че част от тях са склонни и на 2-3 дни предизвестие. Задължителен е и огледът на помещението, за да се прецени какви материали ще са необходими.
Част от фирмите вземат за работата по 8 лв. за квадрат. Някои от майсторите обаче имат различен ценоразпис в зависимост от апартамента, който обитавате. Къртенето на старите плочки в монолитните бани например излиза по 10 лв./кв. м. Приблизително толкова струва и полагането на новите. Намират се обаче и майстори, които вземат между 2 и 6 лв./кв. м за свалянето на старите плочки. В цената влиза и евентуалната шпакловка на места.

  
Какво да правим с пространството над плочките?

Какво да правим с пространството над плочките?

Какво да правим с пространството над плочките?

Вариантите за това са много. Но всичко опира до личен избор. Най-евтиният и бърз вариант е боядисването. Таванът може да се реши в по-тъмен или светъл нюанс. Първият вариант е препоръчителен за старите жилища с по-висок таван. Свежият цвят пък оптически ще даде повече въздух на помещението. Окаченият таван също е алтернатива, при това доста шикозна, особено ако сте решили да вграждате "лунички". За да постигнете максимален ефект с мини-осветителните тела обаче, трябва да се съобразите не само с ел.инсталацията, но и да ги позиционирате по най-добрия начин.

Завършващият щрих в мокрото помещение се постига с декоративните фризове. В зависимост от шарките и марката нещо сносно се намира за 4-6 лв. Най-евтините са около 2-3 лв. За разлика отпреди обаче декорацията не просто слага разделителната ивица между плочките на стените и пода. В модерната баня тя по-скоро обкантва огледалото, подчертава ваната или душ-кабината.

  
Интериор и обзавеждане на банята

Интериор и обзавеждане на банята.

Интериор и обзавеждане на банята. Шкафчета за баня с мивка? Плочки за баня?

Цена на ремонта, интериора и обзавеждането на баня

Задължителното обзавеждане за баня гълта поне 300-400 лева, при това ако заложите на качествена българска санитария. Най-добре е да си набавите затворен порцеланов моноблок.

Цените на различните модели започват от 156 лв. и надхвърлят 200 лв. Приблизително толкова следва да се предвидят за покупката на мивка. Самата мивка може да се намери за 64-70 лв. (при стандартни размери 60 см). При конзолите цените варират с десетина лева нагоре или надолу, в зависимост от вида им. По-скъпите висящи конзоли обикновено излизат колкото самата мивка (60-65 лв.) Стояща се купува и за 50-53 лв. Другият вариант е да си набавите мивка, вградена в плот, и с шкафчета. В зависимост от марката, фирмата и големината новата придобивка излиза между 280 и 1000 лв., че и повече.

 

Мивка или шкаф с мивка в интериора на банята


Има естествено и суперавангардни решения. Минималистичният стил твърдо навлезе и в банята, но още не е по джоба на българина. Иначе не е проблем да се сдобиете с мивка от закалено стъкло срещу 600 или 1200 лв. По подобен начин стоят нещата и с минидетайлите в банята. Без тях не можем, но пък не е задължително да се бръкнете с 900 лв. за смесител с фотоклетка. По-важно е да заложите на съвместими и пасващи си като стил дреболии. Цените на смесителите за умивалника тръгват от около 34-36 лв. и гонят феноменални суми. Нещо добро се намира за около 43 лв. Цената в голяма степен варира и в зависимост от това дали смесителят е стоящ, или стенен. Стоящите са по-скъпи, но елегантни. На места например стенните струват 59-60 лв., а стоящите - 61-62 лв. Близо два пъти повече излиза оборудването за душа, и то ако заложите на средната класа. Иначе за 400 лв. не е проблем да си набавите смесител за вана с термостат.


Вана, душ-кабина в банята или и двете?


Решението зависи преди всичко от големината на помещението и не толкова от дебелината на банковата ви сметка. Често дори сравнително луксозните вани излизат по-евтино, отколкото една модерна и маркова душ-кабина. А за нея може да се похарчат между 4600 и 18 000 лв. в зависимост от опциите (парна сауна, няколко вида хидромасаж, подвижен душ, термостатичен смесител, осветление, радио и т.н.). Комбинираните варианти (душ-кабина и вана) излизат и двойно по-скъпо.


Ако обаче снобизмът не ви тресе, най-добре е да се ориентирате към златната среда. Любителите на ваните могат да заложат например на акрилните модели. За разлика от металните те не се лющят, не ръждясват и не е задължително да се доизграждат с плочки. Те могат да са вградени или стоящи. Цените им започват от около 240 лв. и стигат до 700 лв. Това е при условие, че не вграждате хидромасаж.
Най-евтини са металните вани. Те могат да се намерят за около 75 или 140 лв. Лидерството по високи цени се държи от порцелановите модели. Някои от тях се предлагат по 5000-10 000 лв. Заради високите цени и претенциозния и крехък материал обаче търсенето им никак не е голямо.

Вариантът вана в малките помещения е просто табу, особено ако страдате от клаустрофобия. Освен това една душ-кабина може да внесе много повече стил в мокрото помещение. Клетката може да бъде специално закупена или оформена със своеобразна завеса. За специална кабинка трябва да се предвидят поне 190-200 лв. Цената естествено варира от вида на материала, размера и параметрите на клетката.
Малко по-сложно стои въпросът с избора на поддушовото корито. По подобие на ваните изборът може да се прави между метални или акрилни екстри. Първите са по-евтини, изискват по-специален монтаж и са правоъгълни. Цените им почват от 70 лв. и стигат 160 лв. Макар и с около 40-50 лв. по-скъпи, акрилните изделия се предпочитат не само защото могат да са заоблени, но и заради лесното им прикрепяне към подовата настилка (лепят се със силикон).
И след като сте решили и този въпрос, остава да прецените къде ще сложите коша за пране или някоя и друга декоративна джунджурия.

Колкото и да е модерна, ваната е просто немислимо решение за малка баня.

  
Таван за банята

Най-добрият таван за банята- избор на опънати и окачени тавани

Избор на таван за баня- шпаклован и боядисан, растерен, окачен таван или опънати тавани- предимства и недостатъци. 

Защо и какво трябва да знаем при избора на окачен таван за баня?

Шпакловка и бяла боя, отдавна не са актуални и модерни за таван на баня, но как правилно да направим своя избор за окачен таван на баня вижте тук:

Определено трябва банята във всеки дом да има право на своята доза очарование, а това можем да ѝ я осигурим ангажирайки всеки аксесоар и детайл в изпълнението на естетическата си мисия. За красивата баня играе важна роля и горната част на помещението - тавана, за която само едно шпакловане и измазване с бяла боя отдавна не е единствено решение. Днес определено окачените тавани завладяха обществени и частни пространства, за приложението им обаче е важно да съобразим спецификите на мястото, където желаем да бъдат монтирани. За това тук ще ви дадем насоки за това какво трябва да знаете при избора на окачен таван за баня. 

 
 Най- добрите на пазара фирми за опънат таван. Топ оферти на ТОП цени, за вашият офис, хотел, дом... гледай още » за опънат таван www.clipso.bg  

 Видове, методи, начини, процедури, терапии - антицелулитни масажи с точно описание и ниски цени. Най - предпочитаните масажи за премахване на целулит. Антицелулитни масажи с отлични резултати. Стоп на целулита до вас когато ви трябва.  гледай още » panderma.net 


Ако се чудите къде да прекарате лятната си ваканция със семейството, безспорно без да се замисляте трябва да изберете - Пеликан Дюни  гледай още » adventurestory.bg