С какво да облицоваме банята?

С какво да облицоваме банята?

С какво и как да облицоваме банята?

Преди да се втурнете из магазините, не е зле да сте наясно с няколко основни неща - какво точно ще правите, на какви материали ще заложите, кой е вашият цвят и как ще го впишете като цяло в интериора. За пода например може да избирате между теракота или гранитогрес. Вторият има няколко предимства:

По-износоустойчив е, при евентуално напукване не образува толкова видими и грозни "следи", както теракотата. При покупката на гранитогрес е задължително да се сдобиете с някои от по-грапавите или матирани екстри.
Ако заложите на качественото българско производство, квадрат теракота или гранитогрес ще ви струва около 12-17 лв. За испански или италиански матиран гранитогрес може да похарчите както 22 лв./кв. м, така и 60-70 лв. Малко по-тънко излиза покупката на теракота - 11-16 лв./кв. м за родна марка и 21-23 лв. - за чужда. Средно с 3-6 лв. по-евтино струва квадратен метър стенни плочки. Обикновено българските могат да се купят за 10-14 лв./кв. м, а вносните - за 21-32 лв. Ако обаче се увличате по дизайнерски глезотии, за квадратен метър може да се охарчите два до три пъти повече.
Без значение точно на какво производство ще се спрете, търсете максимално гладки повърхности за стените, за да улесните стичането на водата. Преди самата покупка се посъветвайте с майсторите, които ще ви оправят банята. Друг е въпросът, че най-често самото наемане на майстори поглъща солидни средства. Повечето държат да се уговорите поне седмица по-рано, въпреки че част от тях са склонни и на 2-3 дни предизвестие. Задължителен е и огледът на помещението, за да се прецени какви материали ще са необходими.
Част от фирмите вземат за работата по 8 лв. за квадрат. Някои от майсторите обаче имат различен ценоразпис в зависимост от апартамента, който обитавате. Къртенето на старите плочки в монолитните бани например излиза по 10 лв./кв. м. Приблизително толкова струва и полагането на новите. Намират се обаче и майстори, които вземат между 2 и 6 лв./кв. м за свалянето на старите плочки. В цената влиза и евентуалната шпакловка на места.