Суперхрани: Чия – увеличава енергията, намалява холестерола

Суперхрани: Чия – увеличава енергията, намалява холестерола

Въпреки малкия си размер, чия семената никак не са за подценяване. Те се славят като едни от най-добрите източници на хранителни вещества в света. Чията осигурява устойчива енергия и именно заради това й свойство в древните племена е била тачена като необикновена храна.  Чия семената произхождат от Мексико и Гватемала, а историята предполага, че са били важна хранителна култура за ацтеките и маите. Думата „чия“ (на езика на маите) означава „сила“. Години по-късно чията отново набира популярност и се превръща в универсална здравословна храна, подходяща за всички хора на планетата. Превръща се в суперхрана.

Чията е мощен резервоар с фибри и омега-3 мастни киселини, които днес са неизменна част от всяка диета. Сред положителните ефекти на чия семената върху здравето са повишаването на общата физическа енергия, стабилизирането на кръвната захар, улесненото храносмилане и намаляването на нивото на холестерола.

Семената се консумират обикновено сурови, цели или смлени, и могат да се добавят към всяка друга храна. Те са практически „безвкусни“, така че няма да повлияят на вкуса на храната, в която ги интегрирате. Обикновено се съчетават с различни салати, добавят се към каши, в кисело мляко, в оризови ястия, в шейкове, дори в десерти. Имате свободата да развихрите въображението си и да ги смесите с всичко, което обичате да ядете.

Добавянето на чия към вашата диета е един лесен начин да се подсигурите, че получавате необходимото количество фибри, което ще се погрижи за здравето на храносмилателната ви система.

Какви са ползите от чия семената?

Чията се бори с диабета и регулира нивото на кръвната захар

Чията се грижи за здравето на зъбите, цялата устна кухина и костите. Калцият в нея е достатъчен, за да задоволи ежедневната нужда на организма от елемента и предотвратява развитието на остеопороза. Подходящ заместител е на млечните продукти като източник на калций.

Омега-3 масните киселини в нея са важни за нормалното функциониране на мозъка. Съдържа и други основни хранителни вещества като манган, биотин и тиамин.

Чия семената изобилстват от фосфор, който организмът използва, за да синтезира протеини за клетките, растежа на тъканите и способността за регенерирането им.

Чията е универсален източник на качествени протеини. Подходяща е и за вегетарианци, и за тези, които страдат от висок холестерол.

Семената се борят с коремните мазнини и инсулиновата резистентност, която може да влоши сериозно цялостното здраве на организма.

Помага и за регулиране на апетита, за спокоен сън и за повишаване на настроението.

Грижи се за сърдечното здраве. Регулира кръвното налягане и повишава здравословния холестерол. Намалява лошия холестерол и триглицеридите.

Заредена е с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, които могат да повредят клетките, да причиняват стареене и болести.

Семената могат да абсорбират до 10- 12 пъти повече вода  от собственото им тегло, като се превръщат в гелоподобна смес и се разширяват в стомаха. Това увеличава усещането за ситост и съответно намалява апетита и приема на други храни. По тази причина често се прилага в диетите, които целят загуба на тегло.

10 семена от чия могат да подобрят изпълнението на една тренировка повече, отколкото една спортна напитка.

Чията може да замести консумацията на яйца, които обикновено повишават лошия холестерол.

И не на последно място, съдържа минимално количество калории.Коментари

 1. Cami
  Cami
  That's an inugeions way of thinking about it.
 2. Quiana
  Quiana
  Yo, good looikn out! Gonna make it work now.
 3. Buffie
  Buffie
  Anche io ho la stessa cugtvsii&arraoe; di Fabio: sono stata in Australia per 2 mesi, è una terra incantata! E il Wombat è uno dei miei animali preferiti, eheheh!