Шоколад за щастие и здраве

Черен шоколад за щастие и здраве

Знаете ли, че шоколадът всъщност е полезен? Добра новина за любителите на шоколада! Вече може да похапвате без угризения. Ето 5 здравни ползи от употребата на черен шоколад.

1) Черният шоколад е полезен за сърцето

Изследвания показват, че консумацията на черен шоколад два-три пъти седмично спомага за понижаване на кръвното налягане. Черният шоколад подобрява кръвообръщението и може да предотврати появата на тромбове. Употребата му може също така да предотврати и атеросклерозата.

2) Черният шоколад е полезен за мозъка

Черният шоколад е полезен, понеже увеличава притока на кръв както към сърцето, така и към мозъка, което помага за подобряването на когнитивната функция.

Сладкото удоволствие съдържа няколко полезни вещества, които оказват положителен ефект върху настроението и когнитивното здраве. Шоколадът съдържа фенилетиламин – химическото съединение, което мозъкът произвежда, когато сме влюбени. Фенилетиламинът кара мозъка да освобождава ендорфини (хормони на радостта), така че яденето на черен шоколад ни прави по-щастливи.

3) Черният шоколад поддържа нивото на кръвната захар

Хапването на черен шоколад в умерени количества може да бъде полезно също защото той предпазва и от диабет тип 2. Флавоноидите в черния шоколад също помагат за намаляване на инсулиновата резистентност, като помагат на клетките да функционират нормално и да използват инсулина в тялото ефективно.

4) Черният шоколад е богат на антиоксиданти

Черният шоколад е здравословен, тъй като е изключително богат на така полезните антиоксиданти. Те помагат на тялото да се отърве от свободните радикали, които увреждат и окисляват клетките. Свободните радикали са виновни за остаряването на организма и могат да причинят рак, така че яденето на храни, богати на антиоксиданти, като черния шоколад предпазва от много видове рак и забавя белезите на остаряване.

5) Черният шоколад е богат на витамини и минерали

Черният шоколад съдържа много витамини и минерали, които са полезни за здравето, като например:

  • Калий
  • Мед
  • Мегнезий
  • Желязо

Медът и калият в черния шоколад спомагат за предотвратяване на сърдечен удар и сърдечносъдови заболявания. Желязото пък предпазва от дефицитна анемия, а магнезият - от диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни болести.