Чесън

Чесънът може да направи всяка храна по-вкусна - но ароматът му се задържа в устата много по-дълго, отколкото човек би искал.

Сега американски изследователи са разкрили кои храни могат да помогнат за премахване на неприятната миризма на чесън. Те казват, че ябълките, лимоновият сок и по-малко изненадващо, ментата, са особено ефективни. Зеленият чай, магданозът и спанакът също могат да помогнат, според изследването, публикувано в списанието Food Science.

Една от съединенията в чесъна - алил метил сулфид (AMS) - не може да бъде разградено по време на храносмилането, затова то се отделя от тялото в дъха и потта.

Доброволците в изследването яли пресен чесън и след това били измерени концентрациите на четири лошо-миришещи съединения в дъха им. След това хората яли различни храни, които се смята, че прогонват лошия дъх, за да стане ясно какъв ефект ще има това върху показанията на интензивно миришещите вещества. От всички храни било установено, че суровите ябълки са особено ефективни - всъщност, авторът на изследването Шерил Баринджър казва, че тя яде именно ябълки след като е яла чесън. Професор Баринджър, от Отдела за наука и технология на храните в Държавния университет на Охайо, казва, че ябълките помагат като "обезмирисяват" ензимите в чесъна.

Всички храни, които се оказали ефективни, също са богати на съединения, наречени полифеноли, които разграждат острите съединения в чесъна. Киселинността на лимоновия сок също може да подпомогне процеса на обезмирисяване. За да получите най-голямата полза, комбинирайте тези храни с чесъна, когато е възможно, добавя проф. Баринджър.

Предишни изследвания разкриват, че млякото може да "намали значително" концентрациите на химичните вещества и препарати, които дават на чесъна специфичната дълготрайна миризма. Една малка чаша (200 мл) може да намали присъствието на АМС в дъха с 50 на сто.

Пълномасленото мляко дава по-добри резултати в сравнение с обезмасленото и е още по-ефективно, ако се пие докато се яде чесън, а не след това.