Суперхрани: Зелен чай – една необикновена течност

Суперхрани: зелен чай – една необикновена течност

Зеленият чай е считан за най-здравословната напитка на планетата и е част от „световния списък със суперхрани“. Той комбинира лечебните свойства на чая изобщо и екзотиката на една специална течност с приятен вкус. Зеленият чай е зареден с антиоксиданти и хранителни вещества, които имат силен благоприятен ефект върху тялото. В него се съдържат различни биоактивни съединения и минерали, които могат да подобрят общото здравословно състояние на организма. Също се намалява и образуването на свободни радикали, които са отговорни за стареенето. 

Зеленият чай:

Съдържа кофеин и ободрява. Количеството му не е толкова голямо, колкото в кафето, но ефектът върху организма е осезаем и то без да предизвиква излишна „нервност“. Увеличава концентрацията и повишава работоспособността на мозъка.

Изгаря мазнините, стимулира метаболизма и повишава физическата активност

Намалява риска от различни видове рак. Проучвания доказват, че при жените, които пият зелен чай, рискът от рак на гърдата намалява с 22%. Мъжете, които консумират зелен чай, заболяват т рак на простатата с 48% по-малко от останалите.  Напитката също снижава опасността от рак на дебелото черво и белия дроб.

Предпазва функционалността на мозъка не само в краткосрочен план, а и в напреднала възраст. Понижава риска от болестта на Крон, Алцхаймер, Паркинсон и синдрома на хроничната умора.

Подобрява стоматологично здраве и намалява вредните бактерии в устата. Редуцира плаката и защитава от кариес. Според някои изследвания зеленият чай може да се справи дори с лошия дъх.

Може да намали риска от диабет тип II. Това е заболяване, което е достигнало епидемични размери през последните няколко десетилетия и днес засяга над 300 милиона души по целия свят. То се характеризира с повишени нива на кръвната захар в рамките на инсулинова резистентност или неспособност организмът да произвежда инсулин. Проучванията показват, че зеленият чай може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали нивата на кръвната захар.

Бори се със затлъстяването. Като се има предвид, че зеленият чай ускорява метаболизма, той също може да помогне в процеса на отслабване.Чаят намалява телесните мазнини, особено в областта на корема.

Предпазва кожата от слънчеви увреждания и помага за подобряване на общото й състояние. Предотвратява образуването на бръчки. Смята се дори, че приемът на зеленият чай е далеч по-ефикасен от витамин Е, когато става дума за грижа за кожата.

Използва се и за лечение на стомашни разстройства, повръщане, диария, главоболие, загуба на костна маса (остеопороза). Някои жени пият зелен чай, за да преборят човешкия папилома вирус (HPV), гениталните брадавици, растежа на анормални клетки в шийката на матката и рака на маточната шийка.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и натрупването на холестерол в артериите.

Вместо да пият зеления чай, някои хора прилагат чаените пакетчета, за да успокоят раздразнената от изгаряне кожа или да намлят подпухналостта под очите.

 

 Коментари