Храненето преди лягане - порок или полезен навик

Храненето преди лягане - порок или полезен навик

Вероятно сте чували, че храненето преди лягане не е никак полезно. Но всъщност една малка закуска преди сън може да ви помогне да спите по-спокойно и то без да натрупате допълнителни килограми. Но, разбира се, само ако посегнете към правилните храни. Ако сте склонни да вечеряте няколко часа преди лягане или сте много активни денем (или и двете), една лека закуска непосредствено преди сън ще помогне за стабилизирането на нивото на кръвната захар по време на дългата хранителна пауза през нощта, обяснява тексаската диетоложка Стефани Максън.

Защо трябва да се грижите за кръвна си захар? Тя и съпътстващите я хормони може да усилят или подтиснат апетита и енергичността, както и да повлияят върху способността на организма да складира или гори мазнини. Ниската кръвна захар сутрин ще накара човек да се чувства мързеливо и ще му бъде трудно да стане от леглото. Ниските показатели на кръвната захар може да причинят събуждане или другояче да нарушат съня през нощта.За да стабилизирате нивата на кръвната захар, не бива да правите „гладни“ паузи за период от 10-12 часа (обикновено се случва, когато спите). Това е и една от причините диетолозите да придават такова голямо значение на закуската.

Идеята, че не се нуждаете от енергия за сън, е просто мит. Вие трябва да осигурите гориво на тялото си, за да можете, докато спите, да горите калории, а не да ги натрупвате. Така също подтискате освобождаването на хормона на глада.

Сладоледът обаче няма да ви свърши работа. Вместо това, трябва да се обърнете към сложните въглехидрати като пълнозърнест хляб, зеленчуци без скорбяла, пуканки и плодове. Тези храни се разграждат бавно, балансират нивата на кръвната захар и регулират апетита. За спортистите добавяне на протеин като пуйка или пиле за малка закуска преди лягане ще помогне за възстановяването на мускулите през нощта и за спокоен сън.

Не се плашете и от малко мазнини – те забавят разграждането на въгледихратите. Авокадо, фъстъчено масло или маслени пуканки, може да ви помогнат, ако често се будите гладни или уморени. Постарайте се обаче вечер да избягвате храни като чипс, бисквити, зърнени продукти и почти всички традиционни десерти. Фибрите у тези храни се „унищожават“ в процеса на приготовлението им, усвояват се бързо от организма и предизвикват резки промени в кръвната захар. Не консумирайте също кофеинови и шоколадови изделия, ако искате да си подсигурите здрав сън.Коментари