14 - малко известни...

14 - малко известни...

1. Колкото по-наситен е цветът на даден плод или зеленчук, толкова по-хранителен е той.

2. Пастата, овесът и варивата (грах, боб и леща) са източници на т.нар бавноосвобождаващи се въглехидрати, които ограничават повишаването на кръвната захар.

3. Препоръчително е плодове и зеленчуци да се консумират пет пъти на ден, независимо дали са пресни, замразени, сушени, от консерва или под формата на сок.

4. Изяждането на една малка консерва печен боб е равносилно на изяждането на един плод или зеленчук.

5. В обезмасленото и полу-обезмасленото мляко се съдържа толкова калций, колкото и в пълномасленото.

6.
 Храните с ниско или ограничено съдържание на мазнини не са задължително с по-малко калории, тъй като в тях обикновено има голям процент захар и скорбяла.

7. 
Според изследване на учени от университета на Кардиф хората, които закусват с богати на фибри храни, са по-малко уморени и стресирани от тези, които закусват с бедни на фибри храни от типа на корнфлейкса.

8.
 Не е вярно, че човек дебелее повече, ако яде късно през нощта. Учените са доказали, че най-голямо значение за теглото на човека имат калориите, които той приема през деня.

9. Замразените зеленчуци могат да бъдат толкова хранителни, колкото и пресните, особено ако пресните са съхранявани на стайна температура няколко дни.

10.
 Всички плодове и зеленчуци съдържат различни фитохимикали, които им придават определен цвят и аромат и са полезни за здравето.

11. Нехаресването на брюкселско зеле може да се предава по наследство. Някои хора носят ген, който ги кара да възприемат зеленчука като неприятно горчив. Жалко, защото брюкселското зеле е полезно.

12.
 Шоколадът е толкова вкусен, че когато го консумираме, в мозъка ни се отделят ендорфини (хормони на щастието), които ни карат да ядем още и още. За щастие, в какаото се съдържат антиоксиданти и минерали, сред които магнезий и мед. Млечният шоколад пък съдържа и калций.

13. Стридите са най-големият източник на цинк сред храните. Той влияе добре на имунната система, спомага за по-бързото зарастване на раните и повишава потентността. Неслучайно стридите са били любимата храна на прочутия венециански любовник Джакомо Казанова.

14. В 450 грама човешка мазнина се съдържат 3500 калории. За да свали половин килограм за седмица, човек трябва да поема 500 калории по-малко от обикновено всеки ден (7Х500=3500).