Страх от отворени пространства и тълпи

Страх от отворени пространства и тълпи - Агорафобия

Близо 1 до 2 процента от хората по света страдат от агорафобия (от гръцки: αγορά - площад, и φόβος – страх). Страхът от големи пространства, изпълнени с хора, е състояние, което кара страдащите да избягват такива места – концерти, молове, големи магазини и всякакви места с много хора, събрани заедно. Хората с агорафобия чувстват

силна паника дори само да зърнат такова място, защото започват да си мислят, че ще бъдат задушени вътре и няма да могат да се измъкнат. Агорафобията в някои случаи може буквално да „зацикли“, ако страдащият започне да си мисли и да си представя, че ще изпита панически страх, ако види тълпа, след което мислите му наистина се засилват и той започва все повече да изпитва ужас. Хората с такава фобия ограничават контактите си с хора, излизанията навън и често започват да страдат от депресия. Причините за възникване на агорафобия са неизяснени. Смята се, че те могат да са различни, като в честите случаи под фобията се крие друг тип разстройство (паническо). Според някои изследователи дългата употреба на успокоителни води до такива фобии, а според трети хората с нарушена пространствена ориентация изпитват ужас от отворени пространства, защото се объркват. Симптомите на агорафобията са физични и психически. Учестено дишане или задушаване, потене, треперене, гадене и замайване, бучене в ушите, страх от умиране, чувство за полудяване, депресия, загуба на увереност.
Избрани сайтове пространства

Най-актуални страници пространства

  • Поликарбонатни плоскости промоционална цена - 6 мм. Поликарбонатни плоскости 6мм - промоция

  • Модерни помощни масички, подходящи за интериор и екстериор. Модел Pattern. Производител Bontempi, Италия. Pattern, Bontempi. Луксозни италиански помощни маси със структура от метал, подходящи за употреба и на открито.

  • Италиански стол, подходящ за интериора и екстериора, модел Freak. Производител Bontempi, Италия. Freak, Bontempi. Луксозен италиански стол със структура от лакиран метал, подходящ за употреба и на открито.