Какво е необходимо да направим, за да спрем цигарите без последствия?

Какво е необходимо да направим, за да спрем цигарите без последствия?

 Ако сте решили, че с цигарите е свършено, погледнете в хладилника и веднага изхвърлете всичко мазно и вредно. След това го напълнете с плодове и зеленчуци. Щом организмът ви разбере, че сте го лишили от никотин, той ще започне да изисква да го заместите с нещо друго. Ето тук в борбата се включват вашите хранителни запаси.

• Естествено, много по-лесно е да потиснете апетита с нещо сладко, но вие се държите здраво в ръце и ще наблегнете на продуктите с високо съдържание на фибри. Само така ще успеете да оставите цигарите, без да напълнеете. В началото ще ви се стори, че никотиновият и хранителният глад са едно и също чувство и затова зависимостта от цигарите може да се превърне в зависимост от храната. За да не се получи така, започнете да се храните по-често, но с по-малки количества храна.
• За да оставите успешно цигарите и да не напълнеете, трябва да занимавате не само устата си, но и ръцете. За тази цел е най-подходящо да пиете сок със сламка. Но трябва да наблегнете на нискокалорични зеленчукови сокове, без да добавяте сол или захар.
• Някои хора се опитват да заменят цигарите с бонбони. Но това е много грешен подход. Първо, ще си развалите зъбите, и второ, килограмите, от които толкова много се боите, могат да се натрупат за сметка на бонбоните.
• Следете количеството калории, които поемате. Може даже на първо време да си водите дневник, в който да записвате всичко, което сте изяли след спирането на цигарите. Това ще ви помогне да държите теглото си под контрол.
• Минус цигари – плюс спорт. Сега е времето да повишите физическото натоварване на организма. Още повече че движението помага за изработването на ендорфини не по-зле от сладкишите. Освен това, по време на тренировките се засилва работата на белите дробове, а това ускорява метаболизма. С други думи, по този начин организмът по-бързо изхвърля остатъците от токсините. Нещо повече, ако вие непрекъснато се движите, просто няма да имате време да мислите за пушене. Бягането в парка, колоезденето, плуването или друг, подходящ за вас спорт, ще ви подпомогнат в борбата с тютюнопушенето.
И още:
• Кажете "не" на интоксикацията. Включете в менюто си повече продукти, богати на антиоксиданти, каротин, витамин С. За тази цел яжте голямо количество моркови, цитрусови плодове, зелени зеленчуци.
• Пийте много вода – 8 – 10 чаши на ден. Избягвайте кафето и ако можете, по-добре се откажете от него на този етап. Заменете го с билков или зелен чай.
• За занимавка на устата вече знаем, че не трябва да се използват бонбони. Даже ядките и семената, които преди години се считаха за панацея, днес спадат към забранените продукти. Но сухи плодове и ябълки можете да ядете в произволни количества.
• Съобразявайте се с менструалния си цикъл. Ако сте решили да оставите цигарите, направете го след края на ПМС и менструацията. В този период организмът на жената и без това не се намира в най-спокойното си състояние, а и много жени точно тогава леко повишават теглото си.
Сега вие знаете как да оставите цигарите, без да напълнеете. Достатъчно е само да се престрашите да опитате и старателно да се придържате към указанията.