Защо, някои напълняват?

Защо, някои напълняват?

Като за начало нека разгледаме въпроса как цигарите въздействат на човешкия организъм. Проблемът е там, че в състава им производителите добавят специални вещества, които потискат апетита. Някои от тях – например амфетамин и азотен оксид – притъпяват усещането за глад у пушачите до такава степен, че те изпитват чувството, че цигарата може да замени пълноценното хранене. Постепенно започват да се хранят все по-рядко и рядко, замествайки яденето с цигара и кафе. Естествено, отказвайки се от пълноценно хранене, човек започва да отслабва.

Но нима пушенето е единственият начин, по който можете да се избавите от излишните килограми? Медицинските специалисти твърдят, че „обядването“ с никотин е най-страшният начин за отслабване, при който се получава пълно изтощаване на организма. Човек не само не получава хранителни вещества, но и на всичко отгоре трови организма си с никотин.

При пушачите се понижава чувствителността на рецепторите, ето защо храната не им изглежда така вкусна, както по-рано, а това води до понижаване на апетита. Когато човек се отказва от цигарите, той се връща към „вкусната“ борба с депресията, от което килограмите започват бързо да се покачват. На всичко отгоре апетитът рязко се повишава, подобрява се и обонянието. Обикновените храни придобиват нов, ярко изразен вкус и организмът, получил порция хранителни вещества и витамини, започва да изисква все повече и повече от тях.

При първите признаци на стрес непушачът потиска тревогата със сладки храни, а пушачът запалва цигара. Пушенето придобива някакво сакрално значение, превръща се в средство, което помага на човек да се ободри или успокои. Но най-често то просто образува верига от обичайни и привични действия: ваденето на цигарата, запалването ѝ, пушене. Затова, когато нямат възможност да запалят след ядене, пушачите продължават да ядат, за да се справят със стреса.

Но да се пуши само заради страха от напълняване е глупаво. Освен това, ако по природа сте склонни към напълняване, цигарите няма да ви направят слаби като модели. Затова, вместо да продължавате с вредния навик, просто категорично и изведнъж оставете цигарите.