Външен слой

Външният слой играе ролята на обвивка. Той има няколко много важни функции:

Отблъсква водата под формата на дъжд, сняг, мъгла и роса
Предпазва от вятъра
Отделяне на влагата, постъпваща от тялото
Щит против ожулвания, драскотини и други повреди


Правилният избор на материите за външния слой е много важен. Съвременните материи, като например Goretex, са идеални, тъй като едновременно са непромокаеми и отвеждат навън влагата, постъпваща от тялото.

Често при висока физическа активност външният слой не се облича, защото тялото успява да произведе достатъчно топлина, дори в студени и ветровити условия. Ако вали дъжд, сняг или е прекалено ветровито, външният слой може да се облече директно върху основния, като по този начин ви позволява да регулирате телесната си температура, като едновременно с това останете сухи.

Пример за обличане по трислойната система, подходящо за зимни условия с ниски температури

Основен слой – шапка от материала „Thinsulate“, блуза от капилен, термобельо и полипропиленови чорапи
Среден слой – вълнена шапка, полар, вълнени панталони, вълнени чорапи и вълнени ръкавици
Външен слой – Парка (вид анорак) от Gortex (с гугла), найлонови панталони, зимни обувки и кожени ръкавици

Облечени по този начин, можете да подържате нормална физическа дейност при температури около -20 – -25 градуса (Целзий). Ако добавите още някой вълнен пуловер, то можете да се чувствате комфортно и при температури около -30 градуса.

Като обобщение

По-добре е вместо една тежка зимна дреха, да имате няколко по-леки, които да комбинирате в зависимост от обстоятелствата и активността си.

Основната функция на всеки слой от трислойната система за носене на дрехи е:

Първият слой отвежда влагата далеч от тялото ви
Вторият – задържа телесната топлина, за да ви държи топъл
Третият слой предпазва от водата и вятъра

Основната опасност, която трябва да избягвате, когато сте в каквито и да било метеорологични условия е потенето. Прегряването и обилното потооделяне ще намалят възможностите на дрехите ви да ви защитават от стихиите. Освен това, загубата на водачрез потта може да се отрази зле на физическото ви състояние.

Правилният избор на системата, по която се обличате и умелото използване на предимствата й, са решаващи за вашето оцеляване. Правилното използване на трислойната система за носене на дрехите изисква активното добавяне или премахване на всеки един от слоевете, в зависимост от нуждите във всеки един момент. Това ви помага да останете комфортно охладен и сух. Запомнете: „Хладен и сух – Оставаш жив!“.